Vezi VIDEO
Microsoft a decis sa retraga, marti, suportul tehnic si de securitate pentru sistemul de operare Windows XP, anuntandu-i sfarsitul vietii comerciale. Aceasta este povestea din spatele dealului acoperit de iarba, fundalul predefinit de pe cel putin un miliard de computere, in ultimii 13 ani.
Povestea Windows XP, cel mai vandut si cel mai uitlizat sistem de operare pana in 2011, incepe la sfarsitul anilor ’90. Atunci, angajatii Microsoft se concentrau pe dezvoltarea a doua produse, Odyssey, un sistem de operare pentru companii, care sa succeada Windows 2000 si Neptune, pentru utilizatorii individuali, care urma sa inlocuiasca Windows 98. Ulterior, cele doua proiecte au fost abandonate in favoarea altuia, care a primit numele de cod Whistler si care combina caracteristici ale ambelor sisteme de operare. Whistler a devenit cunoscut drept XP (n.r. de la experience, experienta), la inceputul lui 2001 si, pana la sfarsitul acelui an, a fost lansat pe piata.
Windows XP a fost extrem de apreciat, atat de critici, cat si de utilizatorii obisnuiti si, in scurt timp, a devenit cel mai bine vandut si cel mai folosit sistem de operare al Microsoft, pozitie pe care a pastrat-o pana in 2011, cand a fost depasit de Windows 7. In prezent, 92% dintre computerele functionale folosesc un sistem de operare produs de compania lui Bill Gates, iar 29% dintre acestea, cateva sute de milioane, utilizeaza Windows XP, la mai mult de 13 ani de la lansarea acestuia. In total, Microsoft a vandut peste un miliard de copii ale sistemului de operare, care au ajuns la un numar de consumatori neimaginat pana atunci. Cu tot cu versiunile piratate, se estimeaza ca Windows XP a fost instalat pe mai mult de doua miliarde de calculatoare. Fie ca e vorba despre versiunea Professional sau Home Edition, sau despre una dintre variantele piratate, miliardele de copii, care au ajuns la utilizatori din toate colturile lumii, au ceva in comun: imaginea de fundal predefinita.
Fotografia, care infatiseaza un deal acoperit de iarba, sub un cer albastru, acoperit de cativa nori, este, cel mai probabil, cea mai vizionata imagine din toate timpurile. Desi perfectiunea fotografiei i-a facut pe multi sa creada ca imaginea este creata pe calculator, sau, cel putin, editata digital, realizatorul ei insista ca poza e cat se poate de reala. „E facuta in apropierea casei mele, la nord de San Francisco”, spune Charles O’Rear, fotograful, relateaza Huffington Post. „E o perioada a anului, aici in Valea Napa, imediat dupa ploi si chiar in timpul lor, cand iarba devine foarte verde. Stiam ca sunt sanse mari sa gasesc astfel de dealuri, numai bune pentru fotografiat, asa ca eram pregatit, eram atent la ceea ce ma inconjoara”, continua el. „In fiecare vineri, mergeam sa-mi vizitez iubita, aproape de San Francisco si, intr-o dupa-amiaza, in timp ce conduceam pe un drum de tara, am vazut imaginea perfecta: iarba era verde, soarele stralucea, in mijlocul lunii ianuarie, cerul era senin”, isi aminteste O’Rear.
Fotograful povesteste ca a oprit masina si s-a hotarat sa imortalizeze peisajul. „In timp ce ma pregateam, au aparut cativa nori. Am facut prima fotografie si am armat din nou aparatul, pentru ca nu aveam, pe atunci, aparate digitale, la care trebuie doar sa apesi un buton”, rade el. „Am repetat procedeul de trei ori, mi-am strans trepiedul si am plecat. Pe film, odata ce ai facut fotografia, asa ramane”, isi aminteste O’Rear. „Nu am facut nimic iesit din comun. Lentilele aparatului Mamiya RZ67 erau remarcabile si am folosit un film Fuji care reda culori vii, stralucitoare. Cred ca asta a facut ca fotografia mea sa iasa in evidenta. Daca foloseam un film de 35 mm, nu ar fi avut acelasi efect”, spune el.
„Cei de la Microsoft au vazut imaginea in anul 2000, sau 2001, pe un ecran de calculator si le-a placut. Pe atunci nu erau monitoare cu ecran plat, care redau atatea milioane de culori si rezolutia nu era atat de buna, asa ca, dupa ce s-au hotarat sa o cumpere, m-au rugat sa le trimit fotografia originala”, povesteste O’Rear. Din pacate, insa, firmele de curierat au refuzat sa transporte imaginea pana la sediul Microsoft, din cauza valorii ridicate, asa ca fotograful a trebuit sa se urce in avion si sa o livreze personal. „I-am dat poza unui avocat, am semnat actele si asta a fost. Nici eu si cred ca nici ei nu aveam habar ca va avea succesul pe care l-a avut„, isi aminteste el. „Am vazut imaginea aia peste tot, din Situation Room, sala de criza, din Casa alba, pana in fotografii de la Kremlin, alaturi de Vladimir Putin. Eu am o teorie cum ca orice persoana, care are mai mult de 15 ani acum, isi va aminti aceasta imagine, pentru tot restul vietii „.
Charles O’Rear isi aminteste ca a fost sunat, ulterior, de cei de la Microsoft, care voiau sa afle unde a fost realizata fotografia. „Cei mai multi credeau ca a fost editata digital, iar altii credeau ca e facuta langa Seattle, Washington, in apropiere de sediul lor. A trebuit sa le spun ca se insala cu totii”, isi aminteste el. „Window XP dispare si imaginea nu va mai fi vazuta la fel de mult ca in ultimii 12-13 ani. Nu sunt dezamagit, nu sunt trist, ci ma bucur ca atat de multi oameni au vazut si au apreciat o imagine realizata de mine. In schimb, i-am sunat pe cei de la Microsoft si i-am intrebat daca au nevoie de un fundal pentru Windows 8. Nu m-a sunat nimeni, inca”, rade O’Rear.
Charles „Chuck” O’Rear este un fotograf american, nascut in 1941. In 1996 a realizat fotografia Bliss (n.r. fericire, beatitudine), care avea sa devina imaginea de fundal predefinita pentru sistemul de operare Windows XP si una dintre cele mai vizualizate imagine din istorie.
Sursa: Mediafax