Pentru prima oara in istoria moderna a orasului Baia Sprie a fost editat un album foto, care cuprinde si cele mai importante referiri monografice din istoria asezarii multiseculare. Albumul, Baia Sprie, Civitas de Medio Monte, aparut la Editura Eurotip Baia Mare, este bilingv, traducerea textelor fiind facuta de Hanni Petric. Coordonatorul volumului este Dorin Vasile Pasca, primarul orasului, iar redactor cunoscutul jurnalist Ferenc Hitter. Fotografiile cuprinse in volum sunt realizate de Elisabeta Kerekes, Ladislau Deak, Ferenc Hitter si Dezso Lendeczki, dar cartea gazduieste numeroase stampe, fotografii si reproduceri de arta aflate in patrimoniul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie sau in colectii private.
In prefata albumului, Dorin Vasile Pasca spune: „Noi suntem constienti ca mai avem multe descoperiri de facut, redescoperiri de apreciat. Multe monumente istorice vorbesc de la sine. De fapt, tot orasul nostru este un monument istoric. Totodata, mediul inconjurator poate fi considerat ca un monument al naturii. Incepand de la Rezervatia Creasta Cocosului si pana la Lacul Albastru de pe Monte Medio, gasim vizibile sau ascunse bogatii, despre care avem cunostinte sau le-am uitat. Din pacate, asemenea mai multor modele, si vestigiile mineritului pot deveni piese de muzeu, locuri de istorie muzeala”. De subliniat ironia amara a primarului fata de disparitia mineritului, principala sursa de dezvoltare a localitatii de-a lungul istoriei sale seculare.
Volumul, destul de complex, prezinta date geografice referitoare la asezarea orasului, istoria lui, minele de pe raza localitatii, mineralele care se gasesc in subsol, alte mestesuguri practicate de locuitori, impresii ale calatorilor straini care au ajuns pe aceste meleaguri, scolile, cladirile istorice, bisericile, unitatile sanitare, monumentele, arta, localitatile care intra in componenta orasului (Tautii de Sus, Chiuzbaia, Satu Nou de Sus), principale obiective turistice (Creasta Cocosului, Lacul Albastru, Rezervatia Fosiliera Chiuzbaia, Dealul Minei, Lacul Mogosa, Muntele Ignis, Complexul Turistic Suior), pensiunile, cabanele.
Foarte interesant este capitolul dedicat artei, in special sculpturii si picturii. Este amintit faptul ca initiativa organizarii Taberei Nationale de Sculptura Spria, din anii 1997 si 1998, a avut ca efect mobilarea mediului urban (centrul nou al orasului) cu noua opere de arta realizate in marmura, ce apartin unor artisti consacrati: Dumitru Paina, Mircea Bochis, Ion Mihele, Traian Moldovan, Ioan Deac si Gavril Abrihan.
Asa cum remarcam, fiecare text are alaturat traducerea in limba engleza, ceea ce face ca albumul sa reprezinte o veritabila carte de vizita dincolo de granitele Romaniei, o promovare a orasului si, implicit, un mijloc de-a atrage turistii romani si straini pe aceste meleaguri. Sigur, ca in orice album, si in acesta mai mult vorbesc fotografiile. Sunt cateva reusite de exceptie, dar si multe la care amatorismul fotografului sare in ochi.
Nu cred ca limitarea la un grup de doar patru fotografi, si acestia necunoscuti, nerecomandati de vreo performanta deosebita, a fost cea mai inspirata solutie. De regula, in astfel de lucrari trebuie sa se regaseasca cele mai reusite creatii, realizate de fotografi profesionisti, care au mijloace tehnice performante, care stiu sa puna in valoare obiectivul vizat. Si in zona Baia Mare exista cativa artisti fotografi de incontestabila valoare.
Un alt neajuns al albumului mi se pare limbajul de lemn folosit in texte. Exprimari greoaie, neslefuite, cuvinte putine, lipsite de expresie, fara sens, asezate exact acolo unde nu le este locul, fraze incepute cu maiestria unui elev de scoala primara ce nu indrageste prea mult limba si literatura romana. Cateva exemple: „Pentru prosperitatea perceputa pentru o schimbare; in special cu grija pastrarii intelepte pentru mentinerea ecosistemelor; albumul de fata ne va ajuta in redescoperiri; aparuta in acest fel prima oara; viata a fost mult prea pretioasa pentru continuarea traiului in ciuda conditiilor mizere caracteristice acestei indeletniciri in adancuri, desfasurate in conditii inumane”.
Exemple sunt cu nemiluita, dar nu se face sa stricam bucuria aparitiei acestui album, care, cu toate nereusitele sale, va umple un gol mare, existent in acest domeniu. Este o realizare, un inceput ce trebuie continuat, pentru ca Baia Sprie merita sa ajunga printre atractiile turistice preferate de romani, dar si de straini.
Sursa: Grigore Ciascai