O serie de fotografii realizate în Maramureș de fotografa Rena Effendi au apărut în prestigiosul ziar „The Guardian”. Povestea din spatele lor, în care sătenii din Breb adună fân sunt deschidere de ziar și a participă la ce mai mare premiu de fotografie din lume.
Instantaneele a fost realizat în anul 2012 de către fotografa care călătorea în Transilvania pentru a imortaliza ultimele peisaje bucolice din Europa. „Anglia, de exemplu, și-a pierdut cele mai multe astfel de peisaje din cauza agriculturii industrializate, dar în România încă persistă exploatațiile agricole sustenabile. SAu supraviețuit și regimului consud de Ceaușescu. Au supraviețuit și Uniunii Europene. Oricum, astăzi, este un mod de viață pe cale de dispariție deoarece tinerii au ales să emigreze în masă în Vestul Europei pentru a munci și a câștiga mai ușor bani”, scrie autoarea articolului.
„Am petrecut trei săptămâni în Maramureș în Nordul Munților Carpați explorând viața locuitorilor din cătune mici cu nu mai mult de 500 delocuitori. Era luna augusr, vârful sezonului de fân. Familiile lucrau la câmp din zori și până la apus. Aceste femei sunt dintr-un sat numit Breb. Le-am văzut grămezile de fân de pe șosea și era să trecem pe lângă ele, dar am strigat către translatorul meu să se oprească. M-am apropiat cu mașina de ele, mi-au zâmbit, dar nu s-au oprit din muncă.”, mai spune autoarea.
Așa a început o serie de fotografii realizate în satele din Maramureș, locuri în care pare că timpul a stat în loc. În materialul amplu apărut în The Guardian, Rena Effendi vorbește despre experiențele din Transilvania în mod deosebit din Maramureș și se arată impresionată de tot ce a văzut, de la obiceiurile agrare până la mâncarea pe care a gustat-o sau obiceiurile satului la care a asistat.
Cu fotografiile realizate în Maramureș, Rena Effendi, fotografă din Azerbadjan, este nominalizată pe lista scurtă a premiului Prix Pictet 2019. Câștigătorul va fi anunțat în 13 Noiembrie. Prix Pictet este cel man are premiu de fotografie din lume.