E vară în adevăratul sens al cuvântului, cu călduri năbușitoare, dar și mici furtuni. Viața la oraș devine mai stresantă, căldurile din apartamentele blocurilor turn, te îmbie să ieși în natură. Din acest motiv este nevoie de unele imbolduri de evadare în weekend, la plajă pe lângă o apă curgătoare sau în vreo zonă lacustră, musai la iarbă verde și la câte un nevinovat gratar și bere rece.
Dar încotro s-o apuci, știind ca zonele apropiate, sunt invadate de mulți oameni ca tine în fiecare weekend. Există însă, din fericire, suficiente opțiuni pentru maramureșeni în general, și în special pentru băimăreni, nu doar pe malurile lacului Firiza, pe Valea Neagră ori în Blidari, pe valea Usturoi, la lacul Bodi Ferneziu, lacul Mogoșa sau la Apa Sărată.
Pe Pasul Rotunda, către Valea Strâmbului
Pe drumul dintre Cavnic și Băiuț, de exemplu, care suie spre Pasul Roata, urmând serpentinele frumoase se poate ajunge spre Poarta de Fier și vârful lui Bolchiș. Dupa primele volte, se poate admira vârful Secatura și, mult mai aproape, stâncăria sur-ruginie a Pietrei Malnașului, un fost geizer.
Sub ele, modeste dar nespus de pitorești, sunt casele și gospodariile foștilor minieri. Vegetația e în plină expansiune, în vârfurile molizilor se pot vedea cucuruzii vișinii, în timp ce cetina veche e bordată cu miile de muguri verzi-cruzi. Iarba nu mai vrea să se oprească din crescut, dar în detaliul ei, poți să vezi miile de flori colorate care contrastează fundalul verde.
Este vremea sunătoarei, a frăguțelor, afinelor, zmeurei si a murelor, totodată și a ciupercilor. În fond, aproape mereu, se poate culege câte ceva sanatos și gratuit, de prin pădurile din zonă
Vizita noastră continuă spre Valea Strâmbului, lăsând undeva în dreapta Cascada Covaciei. În curând perspectiva se deschide spre vârful Hudin și Țibleș.
Către Valea Strâmbului, lăsăm la stânga două drumuri forestiere dintre care unul suie spre Magura Ciorilor, pâna aproape de splendida turbărie a Tăului Negru, celalalt acompaniază în amonte Valea Chelementului și cariera imensă de piatră de pe acestă vale.
Mai jos, în dreapta șoselei, începe lunga, pitoreasca și încă nepoluata luncă a văii Strâmbului, cu locuri de popas amenajate.
Nu peste mult, de aceeași parte a șoselei, rămâne fosta cabană forestieră și folosită pentru prepararea valorosului mangal de bocșa.
Sunt multe și excelente locuri de campat pe aici. Au început să le afle multi ardeleni dar și sudistii aflați în tranzit din Țara Lăpușului către Baia Mare sau Maramureșul Istoric. De ținut însă cont că zona este cunoscută pentru populațiile sale de urși bruni, care deja s-au împrietenit cu turuștii și nu le deranjază distracția.
Încă din Strâmbu Băiuț avem de a face cu frumosul arhitectonic traditional autentic, aparând nevisatele oferte. Case, șuri, grajduri din lemn, multe cu șarpante dranițate, care te îmbie să le face poză când le vezi.
Pe lângă aceste aspecte, în zonă au început să se dezvolte mai multe pensiuni. Ajunși în centrului satului Strâmbu-Baiuț, veți vedea cum își face loc printre arborii bătrâni, o impunătoare construcție, care se preconizează a fi ceea mai mare pensiune din zonă.
E impresionantă valorificarea fiecărei palme de pământ din Băiuț, acolo gospodariile înconjurate de cireși, pruni, meri și peri, părând a fi fost amplasate într-un mare amfiteatru. Ieșind însa spre partea superioadă a satului Băiuț, vechile construcții ale exploatării miniere, abandonate, ruinate ori lăsate în paragină, spurcă locul.
Prudent cu orice autovehicol se poate ajunge, însa indicat este să te urci la volanul unui SUV când te cațeri pe munții Băiuțului. Din Vârful Văratec și Vârful Secu, poți să ajungi în Botiza și-n continuare spre Valea Izei.
Facând drum întors și ajunși în Băiuț, se continua în avalul incipientului râului Lăpuș de unde se poate merge, făcând stânga, către Poiana Botizii, sat care are o multitudine de obiective turistice de vizitat, precum Peștera cu Oase sau Izvorul Pulsatoriu, vechi de peste 70 de ani.
Ca rută de întoarecere, este șoseaua ce duce spre Lăpuș si apoi în Târgu Lăpuș, pe unde se pot admira o mulțime de lucruri specifice, unice și încântătoare.
A.B.