Duminica are loc in Franta primul tur al alegerilor legislative, scrutin ce ar putea fi caracterizat de o rata ridicata de absenteism, preconizeaza RFI, care prezinta sistemul de vot in Franta si ce asteapta populatia de la alesii natiunii. Cei 577 de deputati francezi – 556 din Franta metropolitana, restul din teritoriile de peste mari sau reprezentanti ai francezilor care traiesc in afara tarii – sunt alesi pentru un mandat de 5 ani. Scrutinul este uninominal majoritar in doua tururi, primul pe 10 iunie, al doilea o saptamana mai tarziu. La alegerile de acum participa 6611 candidati, mai mult de 11 pe un loc.
Varsta medie a candidatilor este de 49 de ani si jumatate, numele cel mai des intalnit este „Martin” iar prenumele „Philippe”. Cel mai in varsta candidat este o … candidata, o femeie pe nume Irene Akoum. Ea are 85 de ani si candideaza pe o lista dizidenta de dreapta pentru un mandat parizian.
Cel mai tanar pretendent la un fotoliu de deputat este un tanar de 18 ani – varsta minima pentru a candida – si se prezinta in periferia Parisului sub eticheta partidului piratilor.
Principala ocupatie a candidatilor, fara nicio surpriza, este cea de…pensionar. Exista totusi si cativa avocati, mai putini dentisti si niste colegi de breasla cu noi – 48 de jurnalisti, relateaza RFI. Exista chiar si un pastor care vrea sa devina deputat.
Daca in teorie socialistii promoveaza paritatea barbati-femei, pe teren realitatea e putin diferita. Nu insa ca la conservatorii din UMP care nu revendica deloc paritatea si prefera sa plateasca amenzile prevazute de lege. in actualul parlament, ales deci in 2007, nu sunt nici macar 200 de femei alese.
Ca regula generala, mandatul de deputat francez este incompatibil cu cel de senator, de deputat european, de presedinte al Republicii, de membru al guvernului, al consiliului constitutional sau al consiliului superior al magistraturii.
Daca nu exista in constitutie o definitie stricta a rolului deputatului, se considera in general ca un ales reprezinta toata natiunea si nu doar un teritoriu anume. Evident, deputatul francez – ca majoritatea colegilor sai din alte tari – beneficiaza de imunitate parlamentara destinata sa-i garanteze independenta si libertatea de expresie.
La o luna dupa victoria lui François Hollande la prezidentiale, rata de abesenteism risca sa atinga un record la aceste legislative. Potrivit ultimelor sondaje, 43 la suta dintre francezii cu drept de vot – circa 46 de milioane de alegatori – ar putea ramane acasa duminica.
De rata participarii va depinde „tichetul de intrare” la turul doi. Pentru a putea lua parte la acest tur doi din 17 iunie, candidatul trebuie sa obtina minimum 12,5 la suta din numarul celor inscrisi pe liste. in cazul unui absenteism de 43 la suta, „pragul de intrare” in turul doi ajunge la 22 de procente din sufragiile exprimate. Acest lucru va influenta, va mari numarul de „triunghiulare”, alegeri la care vor participa la turul doi cel putin trei candidati. Ipoteza este mai dezavantajoasa pentru conservatorii din UMP si aliatii lor decat pentru stanga.
Pentru socialisti, principala miza este obtinerea unei majoritati parlamentare – dupa cea obtinuta in toamna in Senat – care sa-i permita lui François Hollande sa-si aplice reformele promise. Majoritatea in parlamentul francez este de 289 de deputati, ramane de vazut daca socialistii o vor obtine singuri sau cu ajutorul unor aliati – ecologisti sau comunisti. Analistii exclud practic ipoteza unei victorii a dreptei care ar provoca o coabitare in Franta.
Sursa: Agerpres