Jacques Chirac a primit ‘cu seninatate’ vestea condamnarii sale la doi ani de inchisoare cu suspendare in afacerea unor angajari fictive la primaria Parisului, a declarat joi unul dintre avocatii sai, Jean Veil, care nu a spus pentru moment daca presedintele francez va face apel. „El este multumit ca cel putin tribunalul recunoaste ca nu a existat niciun castig personal”, a afirmat avocatul pentru postul de radio RTL.
Jaques Chirac ‘a vrut intotdeauna de la inceput sa-si asume ceea ce era in dosar’, a dat el asigurari. „A avut intotdeauna o coloana vertebrala extrem de puternica (…) A spus intotdeauna: ‘daca cineva din aceasta afacere trebuie sa fie condamnat, acela nu pot fi decat eu si nu colaboratorii mei'”, a adaugat avocatul.
Intrebat in legatura cu aspectul istoric al procesului, avocatul a raspuns: ‘este unul din lucrurile de care imi pasa cel mai mult’. „Deoarece, evident, anumiti straini, sau chiar francezi, nu vor citi decizia in detaliu si nu vor retine decat sanctiunea de doi ani de inchisoare cu suspendare, fara a intelege ca este vorba de ceva vechi, contestat”, a adaugat avocatul.
Intrebat in legatura cu eventualitatea unui apel, Jean Veil a spus ca Jacques Chirac va da un raspuns in timp util.
Fostul presedinte francez a fost condamnat joi la doi ani de inchisoare cu suspendare de tribunalul corectional din Paris, in procesul in care a fost judecat pentru angajari fictive la primaria Parisului, pe care a condus-o intre 1977 si 1995.
Chirac, in varsta de 79 de ani, este primul presedinte al Frantei condamnat de un tribunal, fiind gasit vinovat de deturnare de fonduri, abuz de incredere si conflict de interese. El risca o pedeapsa de 10 ani de inchisoare si 150.000 de euro amenda.
Jacques Chirac a fost absent la citirea verdictului, la fel ca pe intreg parcursul procesului desfasurat intre 5 si 23 septembrie. Absenta sa a fost motivata printr-un certificat medical care atesta tulburari neurologice „severe si ireversibile”.
Chirac a fost acuzat ca a permis, pe cand era primar al Parisului, remunerarea de catre municipalitate a unor persoane care lucrau de fapt pentru partidul sau politic, Adunarea pentru Republica (RPR, devenita Uniunea pentru o Miscare Populara, UMP).
Dosarul presupuselor locuri de munca fictive a avut doua parti, comasate la cererea avocatului lui Chirac: una – instrumentata la Paris – referitoare la 21 de locuri de munca, iar alta – instrumentata la Nanterre (in apropiere de Paris) – avand ca obiect sapte locuri de munca ocupate de membri permanenti ai RPR, pentru a-l ajuta la pregatirea campaniei prezidentiale din 1995.
In aceasta a doua parte, fostul prim-ministru si actual sef al diplomatiei franceze Alain Juppe, ex-adjunct la primarie al lui Chirac, a fost condamnat in 2004, Jacques Chirac fiind protejat la vremea respectiva de imunitatea sa prezidentiala. Fostul presedinte a respins intotdeauna faptele care i-au fost reprosate, afirmand, intr-o declaratie citita la proces de unul dintre avocatii sai, ca nu a comis „nicio greseala penala sau morala”.
Parchetul ceruse achitarea fostului presedinte si a celorlalte noua persoane judecate.
Primaria Parisului, considerata principalul pagubit, a renuntat sa se constituie ca parte civila dupa un acord amiabil de indemnizare incheiat in septembrie 2010 cu UMP si cu Jacques Chirac. Din cele 2,2 milioane de euro, UMP urma sa plateasca trei sferturi, restul urmand sa fie achitat de Jacques Chirac. Tribunalul corectional din Paris nu a admis constituirea ca parte civila a Asociatiei de lupta impotriva coruptiei Anticor.
Sursa: Agerpres