Aproape 300 de angajati ai Omniasig sunt audiati, miercuri si joi, 4/5 iunie, in ancheta privind falsificarea unor polite de asigurare facultative, potrivit unor oficiali ai Politiei Romane. Surse apropiate anchetei au declarat ca vor fi audiate in total 291 de persoane, angajati ai societatii de asigurare Omniasig din toata tara, respectiv inspectori, agenti de asigurari si brokeri despre care politistii au date ca au completat politele de asigurare care fac obiectul anchetei.
Angajatii Omniasig vor fi audiati, miercuri si joi, la sediul Politiei Romane, de catre procurori si ofiteri ai Directiei de Investigare a Fraudelor. Sursele citate au precizat ca angajatilor Omniasig suspectati in acest caz le vor fi aduse la cunostinta invinuirile.
Prejudiciul produs in acest caz a fost evaluat la aproximativ 400.000 de euro, dar anchetatorii suspecteaza ca suma este mult mai mare.
Procurorii si politistii au facut, in 14 mai, 49 de perchezitiile la sedii centrale si la sucursale ale Omniasig din Bucuresti si din toate judetele, intr-un dosar in care a fost inceputa urmarirea penala pentru abuz in serviciu si fals intelectual. Anchetatorii au ridicat atunci inscrisuri si au audiat mai multe persoane.
Surse judiciare declarau ca directorul general si alti peste 40 de directori ai Omniasig sunt suspectati de anchetatori de implicare in falsificarea mai multor polite de asigurare, prejudiciul produs astfel statului fiind de cateva milioane de lei.
Potrivit procurorilor, societatea de asigurare Omniasig incheia polite de asigurare facultativa si le antedata, pentru a crea aparenta ca au fost semnate intr-un moment in care nu exista obligativitatea incheierii asigurarii obligatorii si, respectiv, a incasarii primei de asigurare PAID.
Astfel, incepand din 27 iulie 2013, s-a instituit pentru proprietarii de locuinte obligatia incheierii unei polite de asigurare obligatorie a locuintei (PAD – polita de asigurare contra dezastrelor naturale: cutremure, inundatii si alunecari de teren), in format electronic, separat de incheierea unei polite de asigurare facultativa care ar acoperi aceste riscuri.
Prin modificarile aduse Legii 260/2008 de dispozitiile Legii 243 din 17 iulie 2013, publicata in Monitorul Oficial din 24 iulie 2013 si intrata in vigoare la data de 27 iulie 2013, persoanele fizice si juridice nu mai puteau incheia contracte de asigurare facultativa a locuintelor decat daca incheiau, in prealabil, o asigurare obligatorie a acestora.
In aceste conditii, sustin procurorii, societatile de asigurare puteau incheia contracte de asigurare facultativa numai dupa ce verificau conditiile existentei asigurarii obligatorii a locuintei, inclusiv, daca asiguratul a platit prima obligatorie de 20 de euro pentru locuintele de tip A si 10 euro pentru locuintele de tip B.
Sumele de 20 si respectiv 10 euro trebuiau virate de societatile de asigurare in conturile societatii de asigurare PAID (Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale, societate de asigurare de interes public, componenta esentiala in cadrul programului roman de asigurarea catastrofelor), se mai arata in comunicat.
„Antedatand polita de asigurare facultativa, s-a creat aparenta ca respectivele contracte ar fi fost incheiate intr-un moment in care nu exista obligativitatea incheierii asigurarii obligatorii si, respectiv, a incasarii primei de asigurare revenite PAID”, potrivit Parchetului instantei supreme.
Procurorii au mai aratat ca, daca ar fi procedat conform normelor legale in vigoare, angajatii companiei de asigurare ar fi trebuit sa incheie, intr-o prima faza, asigurarea obligatorie si sa incaseze suma de 20, respectiv 10 euro ce urma a fi virata in contul PAID.
„Numai dupa acest moment compania in cauza putea incheia contracte de asigurare facultativa. Practic, orice contract de asigurare facultativa incheiat in absenta unui contract de asigurare obligatorie a creat in dauna PAID un prejudiciu de 20/10 euro per contract”, a precizat Parchetul ICCJ.
Sursa: Mediafax