Directorul general al CFR SA Emil Sabo este in lotul trimis in judecata de DNA, pentru o frauda de 700.000 de euro, la momentul comiterii faptelor, el fiind director general Activ Invest, firma prin care s-a derulat vinzarea a sase automotoare cu remorca second-hand din Germania catre CFR Calatori. Sabo este acuzat ce complicitate la abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave.
Emil Sabo a fost numit in februarie 2010 director general la CFR SA, anterior el detinind functia de director general al Companiei Nationale de Investitii. Nascut in 1976, Sabo e absolvent de Drept al Universitatii Babes Bolyai din Cluj-Napoca.
Presa a relatat ca Emil Sabo a facut parte din echipa de campanie a lui Vasile Blaga pentru Primaria Capitalei. De altfel, el a fost numit la CNI in perioada in care Blaga era ministru al Dezvoltarii.
DNA a anuntat, astazi, 26 august, ca fostul director general al SNTF Alexandru Noaptes, alaturi de fostul director adjunct la SNTF „CFR Calatori” Nacu Vanghele si de fostul director tractiune la SNTF „CFR Calatori”, Nicolae Iosub, a fost deferit justitiei pentru o frauda de 700.000 de euro.
Cei trei directori sunt acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave. Totodata, au fost trimisi in judecata Vasile Muresan – director general la SC Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca, Simona Florisca – director economic la SC Remarul 16 Februarie, Floarea Iancu – inginer la Serviciul plan, organizare, constatare la SC Remarul 16 Februarie, Emil Sabo – director general al SC Activ Invest SRL, Claudia Maria Urs – director economic la SC Activ Invest, Mitica Calin – administrator de fapt la SC Activ Invest, sub acuzatia de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave.
Inculpatii ocupau posturile mentionate la data comiterii faptelor, mentioneaza DNA. Alexandru Noaptes, Nacu Vanghele, Nicolae Iosub, Vasile Muresan si Simona Florisca nu mai sunt in prezent in functii, in timp ce Claudia Maria Urs, fost director economic la SC Activ Invest, detine functia de director economic la SC Remarul 16 Februarie.
Potrivit rechizitoriului, in perioada martie-octombrie 2005, inculpatii sus mentionati s-au implicat in desfasurarea unor operatiuni succesive de vanzare-cumparare, prin interpunerea firmelor SC Activ Invest SRL si SC Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca, operatiuni in urma carora un numar de sase automotoare cu remorca second-hand aduse din Germania au fost achizitionate de Societatea Nationala de Transport Feroviar (SNTF) „CFR Calatori” SA la un pret supraevaluat, cu favorizarea societatilor interpuse.
Astfel, in perioada aprilie-octombrie 2005, ca urmare a acelor tranzactii, pretul automotoarelor second-hand aduse din Germania a crescut de aproximativ 16 ori, adica de la 120.000 euro (pret de vinzare oferit de firma care a cumparat automotoarele din Germania), la aproape doua milioane euro (pretul platit de SNTF „CFR Calatori” pentru aceleasi vehicule feroviare).
Concret, in 11 aprilie 2005, SC ICIM SA Arad a cumparat din Germania, sase automotoare cu remorca pe care, la data de 17 august 2005, le-a vandut catre SC Activ Invest SRL pentru suma de 689.248 lei.
In 26 octombrie 2005, SC Activ Invest SRL a revandut cele sase automotoare cu remorca la SC Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca, la pretul total de 2.670.838 lei.
In 21 octombrie 2005, inainte chiar de a incheia contractul de cumparare de la SC Activ Invest, societatea Remarul 16 Februarie a vandut cele sase automotoare catre Societatea Nationala de Transport Feroviar „CFR Calatori” la un pret total de 7.497.000 lei, suma care a si fost platita de cea din urma societate in perioada 1 noiembrie – 2 decembrie 2005.
La baza stabilirii acestui pret au stat presupusele reparatii si modernizari aduse automotoarelor de societatea Remarul 16 Februarie. La data tranzactiei, insa, societatea Remarul 16 Februarie nu detinea certificatele necesare pentru desfasurarea activitatilor de modernizare si comercializare a automotoarelor si nu avea nici calitatea de furnizor feroviar.
Nu numai ca SC Activ Invest SRL nu a efectuat niciun fel de reparatie la cele sase automotoare, ci aceste vehicule nici macar nu au ajuns la SC Activ Invest SRL, ele fiind transportate direct de la SC ICIM SA Arad la societatea Remarul 16 Februarie. Reiese ca SC Activ Invest SRL a fost interpusa fictiv in circuitul operatiunilor de revanzare cu singurul scop de a se majora pretul vehiculelor fata de valoarea comerciala reala a acestora.
Prejudiciul retinut in dauna SNTF „CFR Calatori” este de 2.823.882 lei, rezultand din diferenta dintre pretul platit pentru cele sase automotoare de catre SNTF „CFR Calatori” si pretul platit pe aceleasi vehicule de SC Activ Invest SRL din care se scad cheltuielile efectuate in fapt de societatea Remarul 16 Februarie.
Aceasta suma a rezultat din operatiunile realizate conform unor intelegeri infractionale intre inculpati, pretul final platit de SNTF „CFR Calatori” neavand la baza justificari economice (fiind doar in mica parte acoperit de operatiuni reale). La baza producerii prejudiciului stau incalcarile legii achizitiilor publice si suplimentarea, in conditii nelegale, a bugetului SNTF „CFR Calatori”.
Prin activitatile descrise mai sus avantajul patrimonial obtinut in favoarea SC Activ Invest SRL si societatea Remarul 16 Februarie se ridica la 1.665.202 lei.
In vederea confiscarii sumei de 1.665.202 lei, reprezentind avantajul patrimonial obtinut prin pagubirea SNCTF CFR Calatori, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor apartinind inculpatilor Nacu Vanghele, Muresan Vasile, Iancu Floare, Calin Mitica, Sabo Emil, Urs Claudia Maria.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecatoria Cluj-Napoca.
Sursa: Mediafax