Politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor cerceteaza patru dintre angajatii Muzeului Judetean Maramures, printre care si fostul director, pentru crearea unui prejudiciu de peste 1.000.000 lei, a informat azi, 25 februarie, IPJ Maramures. Dosarul se afla in cercetare, politistii incercand sa stranga cat mai multe probe despre activitatea ilegala desfasurata de catre angajatii institutiei aflate in subordinea Consiului Judetean Maramures.
IPJ Maramures a informat, prin purtatorul de cuvant Voichita Zehan, ca ”in urma activitatilor specifice de investigare si cercetare efectuate de ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor Maramures, s-a dispus inceperea urmaririi penale impotriva a patru angajati ai unei institutii suspectati de comiterea mai multor infractiuni”, fara sa se precizeze si care este aceasta.
Directorul institutiei este suspectat de comiterea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice, contabilul sef este suspectat de delapidare, abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, uz de fals, contabilul institutiei este suspectat de abuz in serviciu contra intereselor publice si fals intelectual iar casierul este suspectat de abuz in serviciu contra intereselor publice, delapidare, fals intelectual, uz de fals.
”Cei patru, in cursul anilor 2005 – 2007, cu stiinta, si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu. Suspectii au dispus efectuarea de plati necuvenite catre diferiti agenti economici având la baza documente contabile falsificate”, au aratat oamenii legii, care au explicat ca ”in aceste documente au atestat imprejurari necorespunzatoare adevarului si au folosit aceste inscrisuri pentru a-si insusi, folosi sau trafica in interes propriu diferite sume de bani din bugetul alocat institutiei”.
Ancheta ofiterilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor a mai indicat ca acestia au ridicat numerar din trezorerie cu CEC–uri nesemnate de catre persoanele indreptatite si au efectuat plati in numerar catre furnizori de bunuri si servicii care de fapt nu au fost livrate sau executate.
Prejudiciul total cauzat bugetului institutiei este de 1.012.619,53 lei, nerecuperat pana in prezent.
ACTAUALIZARE: Cazul care il priveste pe Man si colegii sai nu este chiar nou, pentru ca minusurile in gestiune au fost constate in urma unui control al Curtii de Conturi. Inspectorii institutiei de control facand o verificare anuala au constat mari nereguli si au mers cu verificarile in spate pe perioada ultimilor trei ani, incepand din 2007. Astfel, au iesit la iveala numeroase ilegalitati, pe care nici Grigore Man, fost director al institutiei – actual pensionar, dar, mai ales, contabila sefa nu au putut sa vina cu explicatii.
Potrivit datelor cuprinse in raportul Curtii de Conturi Maramures, din bugetul institutiei disparut la un momenta dat suma de 103.082 lei prin ridicarea de numerar din Trezorerie, neutilizarea sumelor in interesul institutiei, efectuarea de inregistrari contabile inexacte si insusirea banilor. Sumele ridicate nu au fost evidentiate in registrul de casa, fiind trecute doar in registrul jurnal direct de “cheltuieli cu intretinerile si reparatiile”.
Inspectorii au mai constatat si alte ”disparitii” misterioase de bani, mai ales in zilele de plata a salariilor, cand se ridicau sume peste volumul de plati. De asemenea, s-au mai stabilit nereguli si la achizitiile facute de conducerea muzeului, precum si la platile catre furnizirii de servicii. Din act in act, oamenii legii au ajuns la stabilirea unui prejudiciu urias, mai ales pentru o institutie bugetata, de nici mai mult, nici mai putin decat 10 miliarde de lei vechi.
Aproape de la sine inteles, ca niciunul dintre cei pusi sub ancheta de politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor nu a putut fi contact telefonic pentru a-si spune punctul de vedere in legatura cu acuzele care le sunt aduse. Din declaratiile date pana acum, Grigore Man a negat ca ar avea vreo legatura cu frauda de proportii de la Muzeul Judetean Maramures.
Sursa: Meda Muntean