Vezi VIDEO
Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana le-a conferit romanilor dreptul de a se trata in strainatate de cate ori aleg acest lucru sau in cazul in care in Romania nu se poate efectua aceasta procedura sau interventie. Urmand acest principiu, si pensionarii maramureseni pot solicita Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Maramures transferul asigurarii de sanatate in sistemul tarii unde se muta. Acest lucru se face prin intermediul unui formular, E 121.
„Aici vorbim despre persoanele care au calitatea de pensionar in Romania si solicita transferul de asigurare interna pe teritoriul altui stat. Vorbim aici de formularul S1, fostul E121. Comparativ cu anul 2014, aceeasi perioada, vreau sa va spun ca a crescut substantial numarul de solicitari din partea statelor, de fapt a facturilor, practic, si avem de la inceputul anului pana in prezent, solicitari pe 2015 in cuantum de aproape 8.000.000 de lei in patru luni de zile”, a precizat Claudia Ganea, purtatorul de cuvant al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CAS) Maramures.
Legea spune ca pensionarul care solicita transferul asigurarii sociale in alta tara este obligat sa treaca in maximum 15 zile pe la medicul de familie pentru a cere radierea de pe listele de asigurati. Multe persoane de varsta a treia ori nu stiu, ori ignora acest lucru si, in momentul in care vin in tara pentru scurte vacante ii solicita acestuia fie consultatii, fie retete gratuite sau compensate, lucru total ilegal.
„As face un apel persoanelor de varsta a treia, persoanelor care solicita formularul S1, E121, pensionarii, care si-au mutat domiciliul pe teritoriul altui stat, desi au luat la cunostinta ca trebuie sa anunte medicul de familie in termen de 15 zile de la data cand au solicitat transferul asigurarii pe teritoriul altui stat, acestia nu anunta medicul de familie si acceseaza si sistemul de sanatate romanesc desi si-au mutat asigurarea in strainatate, iar din momentul in care noi am admis acest formular S1, E121, incepem sa platim o suma forfetara, adica o suma fixa care, dupa cum stiti, o asigurare minima in strainatate este de la 350 de euro in sus”, a subliniat Ganea.
Pe scurt, aceste persoane se trateaza pe teritoriul Romaniei desi statul roman plateste lunar pentru ei cate 350 de euro in tara in care si-au stabilit domiciliul.
„Aceste persoane de varsta a treia, din pacate, vor fi actionate in instanta si se va recupera contravaloarea serviciilor pe care le-au obtinut pe teritoriul Romaniei, deoarece nu aveau dreptul, pentru ca au optat pentru un sistem extern, deci din Uniunea Europeana iar noi am inceput din acel moment sa platim toate prestatiile medicale pe teritoriul statului strain”, a mai adaugat purtatorul de cuvant.
Pentru a-i depista pe cei care fraudeaza sistemul, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a solicitat tuturor filialelor din judete sa faca verificari.
„S-a solicitat din partea Casei Nationale pentru cinci state si am gasit, in anul 2013, zecepersoane, atentie, cinci state, nu toate statele. Si in viitor se vor face aceste verificari pentru toate statele, ii vom identifica si vom actiona in instanta ca sa recuperam sumele respective”, a spus Claudia Ganea.
Potrivit reprezentantilor Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Maramures, nu poti beneficia de prestatii medicale in paralel in doua state ale Uniunii Europene atata timp cat platesti in unul singur. Exceptie fac interventiile de urgenta, dar si acestea sunt ulterior decontate de la statul unde este transferata asigurarea.
Sursa: Ana Pop