Caz incredibil la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale Maramures. Un angajat al institutiei a reusit sa pacaleasca statul roman incasand 60.000 de lei. Cum a reusit acest lucru? Destul de simplu: „fabrica” copii si cerea alocatii!!! Acum el este acuzat de delapidare, insa este plecat la munca in Franta, de unde a trimis bani pentru a putea plati prejudiciul cauzat.
Bogdan A., angajat al Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale Maramures a fabricat coduri numerice personale (CNP) fictive timp de cateva luni, „fabricand” practic copii. Apoi a sustinut ca nu a primit alocatia de stat pentru copii pe care nu ii avea. A folosit aceasta metoda cu succes, reusind sa incaseze din visteria statului roman, aproximativ 60.000 de lei.
„Intreaga poveste este o poveste daca vreti, ca dupa un scenariu de film american, cu hacker-ul cel istet care, pana la urma, ar trebui angajat de FBI sau, ma rog, de o alta institutie tot atat de serioasa. Cazul nostru este cu o persoana, un tanar, care a intampinat probleme financiare si, daca vreti, probabil, nu sunt eu analist, niste probleme de ordine psihologic, deci de frustrari de ordinul ca eu sunt bun si ma pricep, vine lumea si ma intreaba, dar cand ma uit pe stat de plata vad ca suma mea de acolo este mai mica decat a altora pentru ca, pana la urma, aici vorbim de un sistem public.
Este vorba despre o delapidare despre putin peste 60.000 lei (600 milioane lei vechi). O delapidare care s-a produs intr-un interval mai mare de timp, prin intermediul sistemului informatic utilizat de institutie si prin intermediul unui cont bancar. El nu lua din banii altor oameni, lua din banii bugetului de stat. Solicita bani pentru persoane cu coduri numerice personale fictive, inventate. Prinsese atat de bine altgoritmul de creare a acelor coduri numerice personale, incat ele parea reale” a declarat Ovidiu Morar, director AJPS Maramures.
Odata depistat, tanarul a fost sanctionat la locul de munca, fiind mutat la un alt departament. Totodata, treptat, a reusit sa restituie statului suma pe care a primit-o necuvenit. Motiv pentru care sentinta data de catre judecatori a fost de cinci luni cu suspendare, fara executarea pedepsei.
„Personal, mi-am dat seama ca acea persoana are o problema din maniera in care dialogam cu el de cate ori aveam nevoie. Eu am lipsit, practic, in perioada in care el a facut toate aceste lucruri. Din momentul in care m-am intors la conducerea institutiei si pana cand a fost detectata problema lui au trecut circa doua luni. A fost o conjunctura de mai multi factori. Odata, senzatia personala ca acel om are ceva de ascuns si, a doua oara, ca, in momentul in care, intamplator, a trebuit sa facem niste verificari iar cei de la evidenta populatiei ne-au sesizat ca anumite persoane prezente pe platile pe care noi le faceam nu exista in realitate. Atunci verificarile au dus la implicit la identificarea si altor cazuri. Am gasit si alte asemenea situatii” a spus Ovidiu Morar, director AJPS Maramures.
Ieri, 4 februarie, angajatul AJPS Maramures a fost condamnat la inchisoare pe o perioada de 5 luni, cu suspendare. Banii i-a restituit statului roman, acest lucru avand un rol important in ochii magistratilor in momentul in care au dat sentinta.
Sursa: Vasile Dale