Gheorghe „Bebe” Ionescu, cuscrul presedintelui Traian Basescu, a fost audiat ca martor, astazi, 4 aprilie, de procurorii DIICOT, in dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, in care sunt cercetati fratii Ioan si Vasile Crestin, Marius Locic si directori din BRD, au declarat surse judiciare.
Potrivit surselor citate, Bebe Ionescu a fost audiat de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) pentru a treia oara in acest dosar, in calitate de martor.
Din declaratiile date in acest dosar de Andrei Nanu, director comercial la BRD Dorobanti, a rezultat ca, in toamna anului 2009, Dana Bajescu, director general al filialei bancare, i-ar fi spus ca Sorin Popa le-a pus in vedere sa il primeasca pe Gheorghe „Bebe” Ionescu, pentru a avea discutii cu acesta, au precizat sursele citate.
Andrei Nanu le-a spus anchetatorilor ca, dupa cateva zile, l-ar fi vazut pe Gheorghe Ionescu in biroul Danei Bajescu si ca ulterior Bajescu i-ar fi spus ca a vorbit cu Ionescu despre mai multe societati comerciale ce doreau sa obtina credite de la BRD Dorobanti, au mai precizat sursele citate.
In acest dosar, anchetatorii au facut, in 13 decembrie 2012, aproape 50 de perchezitii in Bucuresti si trei judete, fiind vizata o grupare coordonata de persoane influente din mediul de afaceri din Capitala care ar fi luat ilegal credite de la doua banci pentru 35 de firme cu sprijinul a sapte directori ai bancilor, prejudiciul fiind de 85 milioane de euro.
„Sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucuresti, invinuitii au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv prin obtinerea in mod ilegal de credite de la doua unitati bancare, pentru un numar de 35 de societati comerciale controlate de catre membrii grupului infractional organizat”, s-a aratat intr-un comunicat de presa al DIICOT.
Procurorii sustin ca membrii grupului infractional ar fi fost sprijiniti de sapte directori generali sau directori comerciali ai unitatilor bancare, acuzati ca ar fi coordonat procedurile de selectie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc si ar fi aprobat creditele desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale. Totodata, gruparea ar fi fost sprijinita si de sase functionari de la unitatile bancare, in cursul gestionarii dosarelor de creditare.
Potrivit procurorilor DIICOT, Adrian Martis (director executiv la BRD Unirea) si Andrei Nanu (director comercial BRD Dorobanti) au coordonat intreaga activitate infractionala din interiorul institutiei pe care o conduceau. La activitatea de fraudare s-ar fi alaturat si un alt reprezentant al institutiei bancare ce facea parte din comitetul de aprobare a creditului din centrala BRD- GSG- Romania, care a permis ca prin activitatea sa de „sfatuitor” al presedintelui BRD – Groupe Societe Generale SA „sa-l informeze doar partial pe acesta cu privire la un credit nelegal ce urma sa fie acordat”.
In acest fel, in perioada ianuarie 2008 – decembrie 2011, 34 de societati comerciale au facut obiectul unor creditari ilegale, iar Martis si Nanu ar fi coordonat strict procedurile de selectie a firmelor, procedurile de avizare pentru risc, de aprobare a creditelor la nivelul comitetului din cadrul grupului sau de insusire a situatiei acestora in conditiile asumarii responsabilitatii pentru corectitudinea si autenticitatea datelor prezentate si propunerea aprobarii lor la nivelul comitetului de aprobare din Centrala BRD, au aratat procurorii.
Sursa: Mediafax