În ultima perioadă poliţiştii de investigaţii criminale maramureşeni au fost sesizaţi despre mai multe cazuri de efectuare a unor operaţiuni financiare în mod fraudulos. Victimele reclamă faptul că de pe cardurile bancare le-au fost sustrase diferite sume de bani.
Spre exemplu, o tânără de 31 de ani a reclamat faptul că i-au fost sustraşi 400 de lei de pe card în următoarele circumstanţe: femeia a postat un anunț pe un site de vânzări, iar ieri a fost contactată prin aplicația WhatsApp, de către o persoană necunoscută, care i-a transmis că este interesată de cumpărarea produsului scos la vânzare.
În cadrul mesajului primit pe WhatsApp, era atașat și un link pentru o pagină de internet, iar în urma accesării acestuia, victima a completat într-un formular din pagina deschisă, datele contului ei bancar. Ulterior, după câteva minute, din cont i-a fost retrasă întreaga sumă disponibilă.
O altă persoană a reclamat faptul că, în perioada 20-24 noiembrie, autori neidentificați au retras în mod fraudulos suma de 925 lei de pe două carduri bancare, folosite de victimă pentru a face plata pentru publicarea unor anunțuri de publicitate pe un site de socializare.
În toate cazurile poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos.
Pentru a preveni victimizarea prin infracțiunile cibernetice polițiștii vă recomandă să utilizați cu mare atenție datele card-urilor bancare atunci când faceți plăți online; să acordați o atenție sporită site-urilor de pe care faceți cumpărături și în nici un caz nu vă salvați datele card-ului pe acestea; să fiți extrem de atenți dacă primiți mesaje „din partea băncii” prin care vi se solicită date despre cont, parole etc.
Citiți cu atenție mesajele, comparați adresa expeditorului cu cea din corespondențele anterioare. Puteți retransmite băncii e-mail-urile prin care vi se cer astfel de date, scriind adresa. Nu deschideți link-urile și nu descărcați atașamentele din astfel de mesaje. Dacă aveți dubii cu privire la o tranzacție, efectuați verificări suplimentare;
Ignorați reclamele prin care sunteți anunțați că ați câștigat premii pentru care vi se cer sume mici de bani cu plata online; fiți atenți cui transmiteți datele card-ului bancar – unele persoane profită de încrederea acordată; și bineînțeles evitați să lipiți bilețel cu codul PIN pe cardul bancar.
Astia doi sunt neamuri? Prima e blonda? Ca nu-mi explic cum poti fi asa idiot sa bagi toate datele cardului pe un site aiurea… Mai ales daca tu vinzi, nu cumperi, trebuie sa primesti bani, nu sa dai…