Vezi VIDEO
Temperaturile scazute impun pentru angajatori obligativitatea de a asigura, pentru salariatii care lucreaza in aer liber, conditii speciale de munca. Printre altele, acestia trebuie sa le puna la dispozitia salariatilor ceai cald dar si sa le dea echipament corespunzator de lucru. Prevederile legislative sunt valabile insa doar in cazul in care in doua zile consecutiv sunt semnalate temperaturi sub minus 20 de grade Celsius. Nerespectarea legii de catre angajatori aduce amenzi.
In zilele cu vant intens sau cu temperaturi sub minus 20 de grade Celsius, angajatorii trebuie sa ia masuri pentru a-i proteja pe salariatii care lucreaza in spatiu deschis. Ordonanta 99/2000 prevede in astfel de situatii mai multe reguli ce trebuie puse in aplicare.
„In situatia in care intervin aceste temperaturi extreme, angajatorul are obligatia de a acorda cel putin o jumatate de litru de ceai cald pana la un litru de persoana/schimb, sa acorde posibilitatea refacerii capacitatii de termoreglare a corpului prin asigurarea unor spatii fixe sau mobile, daca exista, in care temperatura este corespunzatoare, ca acea persoana sa se incalzeasca, si asigurarea echipamentului de munca si respectiv de protectie”, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures (ITM), Mircea Onea.
In cazul in care masurile prevazute de lege nu pot fi aplicate de angajatori se impune reducerea programului de lucru sau chiar sistarea activitatii. „In situatia in care aceste masuri nu pot fi aplicate de angajatori, atunci angajatorul poate trece la reducerea programului de lucru cu acordul salariatilor, acolo unde activitatea nu necesita un flux continuu. Acolo vor asigura minimul de activitate, reducerea activitatilor fizice urmand ca perioada respectiva sa fie recuperata in urmatoarele sase luni. Unde exista posibilitatea, angajatorul poate intrerupe colectiv activitatea societatii”, a adaugat Mircea Onea.
Inspectorii de munca mai spun ca o masura de preventie este si efectuarea examenului medical pentru angajati, pentru a depista din timp problemele de sanatate ale acestora, astfel incat sa nu aiba de suferit de pe urma expunerii prelungite la frig.
Nerespectarea prevederilor legislative in zilele cu temperaturi extrem de scazute atrage amenzi pentru angajatori, valoarea acestora fiind cuprinsa intre 1.500 si 2.500 de lei.
Sursa: Camelia Tocaci