ANAF a suspendat pe termen nedefinit aplicarea noilor restrictii privind cantitatile de tutun, alcool si alimente care pot fi aduse in bagaje personale din afara UE, dupa ce prevederile introduse la 15 noiembrie si amanate initial pentru 1 decembrie au determinat aglomeratie in vami.
„Intrucat solutionarea aspectelor legate de implementarea Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) privind aplicarea de instructiuni speciale pentru unele categorii de bunuri introduse de catre calatori pe teritoriul Romaniei, in bagajele personale, necesita o perioada mai lunga de timp, reintrarea in vigoare se va face la o data care va fi comunicata ulterior”, arata ANAF, intr-un comunicat.
Pana la aplicarea acestui ordin, controlul vamal al bagajelor calatorilor va continua sa fie realizat pe baza analizei de risc.
ANAF a anuntat saptamana trecuta ca suspenda ordinul pana la 1 decembrie. Agentia a introdus la jumatatea lunii noiembrie noi restrictii privind bunurile care pot fi introduse in tara in bagajele personale din afara UE, acestea ducand la o perioada mai mare de asteptare la controlul vamal, intrucat presupun completarea unei declaratii.
Astfel, o persoana va putea introduce in tara, din afara UE, tigari, alcool sau alimente o singura data pe saptamana, in anumite limite cantitative – cel mult doua pachete de tigari, un litru de alcool, un litru de ulei, un kilogram de zahar si 15 kilograme de faina.
La frontierele externe ale comunitatii europene (Serbia, Ucraina si Republica Moldova) se vor aplica instructiuni speciale de control vamal asupra mai multor bunuri introduse de catre calatori pe teritoriul Romaniei, pe lista de 22 de produse aflandu-se produse din tutun, bauturi alcoolice, carburant, flori si plante de ornament, ulei de floarea soarelui, zahar rafinat, faina, tarate, fructe si legume proaspete. Calatorii trebuie sa declare in scris bunurile continute in bagajele personale la intrarea in tara prin completarea unei declaratii.
Potrivit autoritatilor vamale, masurile restrictive au fost elaborate de Directia Generala a Vamilor si aprobate de presedintele ANAF ca urmare a constatarilor facute cu privire la marfurile introduse in tara de calatori, in luna septembrie, care prin valorificarea lor pe piata neagra conduc la evaziune fiscala si, indirect, la afectarea productiei interne de astfel de marfuri.
In Vama de la Portile de Fier I autoritatile vamale au monitorizat aproximativ 1.300 de persoane care pana la intrarea in vigoare a ordinului restrictiv au tranzitat zilnic vama, chiar si de doua-trei ori intr-o zi si au adus in tara cate doua pachete de tigari si un litru de alcool de persoana, atat cat permitea legea.
Sursa: Mediafax