Vezi VIDEO
Constituirea fasiei de protectie pentru delimitarea frontierei de stat dintre Romania si Ucraina intampina probleme. Comisarul sef de politie din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Maramures, Ioan Oniga, a semnalat astazi, 2 martie, ca in zona traversata de fasia de protectie exista terenuri care au fost puse in posesie, iar primarii trebuie sa gaseasca solutii pentru a rezolva nemultumirile cetatenilor. De asemenea, unele terenuri fac parte din fondul forestier, iar altele intra in raspunderea Apelor Romane.
Constituirea fasiei de protectie pentru delimitarea clara a frontierei de stat dintre Romania si Ucraina pune in dificultate autoritatile judetene. Comisarul sef de politie din cadrul IJPF Maramures, Ioan Oniga, a declarat ca apar o serie de probleme pentru constituirea fasiei. Unele terenuri fac parte din fondul forestier, altele sunt in subordinea Apelor Romane, iar in alte cazuri e vorba despre arii protejate.
“Fasia de protectie a frontierei de stat a fost trecuta din administrarea primariilor in administrarea Politiei de Frontiera. De abia dupa preluare au aparut o serie de probleme pentru constituirea fasiei, pentru asigurarea protectiei frontierei de stat. Avem terenuri incluse in fondul forestier national, avem terenuri care sunt in imediata apropiere a raului Tisa, de care raspund Apele Romane, avem arii protejate si avem terenuri care au fost puse in posesie, nu stiu de catre cine si cum”, a explicat comisarul sef Oniga.
Acesta a recomandat primarilor sa caute solutii pentru a gasi alte terenuri pentru cetatenii care au fost pusi in posesie cu terenuri aflate in zona fasiei de protectie. “As ruga domnii primari din localitatile care au terenuri la fasia de protectie sa le explice cetatenilor ca aceasta fasie nu este un moft, ci este o cerinta a Uniunii Europene. Daca exista persoane care au fost puse in posesie cu terenuri in aceasta zona, as ruga sa fie identificate alte terenuri, care sa li se acorde oamenilor in schimb”, a mai precizat comisarul sef Oniga.
Reprezentantul IJPF Maramures a mai aratat ca politia de frontiera a luat masuri pentru pregatirea aderarii Romaniei la spatiul Schengen inca de acum cativa ani, cand s-a asigurat personalul si resursele materiale necesare indeplinirii obiectivului.
“Aderarea la spatiul Schengen nu este doar o prioritate a Politiei de Frontiera, ci a intregii natiuni, fapt pentru care si noi, Politia de Frontiera, care avem un rol deosebit de important, ne pregatim de cativa ani incoace. E vorba despre asigurarea reurselor materiale, umane si toate celelalte resurse pentru aceasta activitate”, a adaugat Ioan Oniga.
In sedinta de Guvern de maine, 3 martie, va fi aprobata si o ordonanta de urgenta pentru aprobarea cadrului legislativ necesar, astfel incat sa se poata realiza delimitarea clara a frontierei de stat dintre Romania si Ucraina.
Sursa: Camelia Tocaci