O bunică din Maramureș şi-a dedicat aproape jumătate din viață florilor. Și nu orice flori, ci lalele. Doar anul trecut a plantat peste 4.000 de bulbi în curtea casei.
Așa că ograda ei a devenit loc de pelerinaj pentru localnicii care, imediat ce răsar primele flori, vin să le pozeze.
Bulbii îi primeşte de la copiii săi, plecați la muncă în Olanda, care o mai ajută şi cu sfaturi pentru îngrijirea gingaşelor flori.
Şi nici vorbă să le vândă, chiar dacă averea din gradină ei este inestimabilă, spune bunicuța.
Maria Tetișan are 72 de ani şi a prins drag de lalele în urmă cu peste 3 decenii, când și-a vizitat prima dată copiii, plecaţi la muncă în Olanda. Acolo a văzut câmpuri întregi de lalele de toate culorile și a vrut să aducă și acasă un petec din Țara Lalelelor.
Imediat ce grădina bunicii prinde culoare, vecinii vin să facă poze.
Mărinimoasa femeia le dăruieşte și altora bulbi, însă nu concepe să rupă florile și nici în ruptul capului să le vândă.
Lalelele rămân înflorite 2-3 săptămâni, iar în toamnă bulbii rămân în pământ, când iarba este cosită. În primăvară se trezesc din nou la viață și îi bucură iarăşi pe oameni cu frumusețea lor.
„Măriuca Olandeza” locuiește la doar 16 kilometri de Baia Mare iar pasiunea ei are și o explicație. Cei patru copii ai săi au crescut mari și au plecat la casele lor. Pasiunea pentru cultivarea lor și-a descoperit-o după ce prima dintre fiicele ei s-a mutat în Olanda și a început să-i trimită bulbi de lalele, să înfrumusețeze grădina de acasă.
„Mergeam des la ea și nu mă mai puteam îngriji de gospodărie. Copiii au spus să renunț la animale, că îmi cumpără ei tot ce am nevoie, dar să pot merge la ei oricând”, povestește Maria Tetișan cum a sădit primele lalele în grădină.