Prelungirea cu o saptamana a vacantei de iarna si amanarea cu o saptamana a incheierii cursurilor din anul scolar 2015-2016 este o masura benefica atat pentru elevi, cat si pentru cadrele didactice, sustin reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).
Potrivit Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), care are aproape 180.000 de membri si apara drepturile si interesele a 62 la suta dintre salariatii sistemului de invatamant preuniversitar, masura luata de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice de a schimba structura anului scolar este una justa, chiar daca a fost luata cu intarziere.
„Modificarea structurii anului scolar 2015-2016, facuta, ce-i drept, dupa ce a fost stabilita o alta varianta, in sensul de a se mari cu o saptamana vacanta de iarna si de a se amana tot cu o saptamana incheierea cursurilor, este una benefica, atat pentru elevi, cat si pentru cadrele didactice”, a spus presedintele FSLI, Simion Hancescu, citat intr-un comunicat de presa transmis duminica de federatia sindicala.
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant a sustinut prelungirea cu o saptamana a vacantei de iarna, avand in vedere ca in prima saptamana dupa Anul Nou, prezenta la cursuri a fost scazuta in foarte multe unitati de invatamant, deoarece in aceasta perioada mai sunt doua sarbatori foarte importante si cu traditie pentru crestinii ortodocsi.
„Prelungirea cu o saptamana a vacantei de iarna este benefica si din alt punct de vedere. Aceasta masura conduce si la o economie importanta, pe care statul roman o face la cheltuielile privind incalzirea spatiilor scolare si iluminarea acestora”, a precizat Simion Hancescu.
Si Consiliul National al Elevilor a sustinut vacanta de iarna de trei saptamani, avand in vedere ca pana acum cursurile erau reluate imediat dupa sarbatorile de iarna, cand nu-si demonstrau randamentul si considera ca data de la care sa inceapa vacanta de vara trebuie sa ramana in discutie.
In opinia Consiliului National al Elevilor, o vacanta de iarna de trei saptamani aduce si un fond suplimentar bugetului scolilor, nefiind necesara incalzirea acestora, fond care poate fi utilizat in alte investitii in beneficiul elevilor si al scolii.
„Mai mult, conditiile meteorologice din luna ianuarie pot cauza diferite impedimente in buna functionare a actului educational, avand din pacate localitati cu accesibilitate scazuta la unitati de invatamant si scoli nedotate corespunzator”, a sustinut sursa citata.
Consiliul National al Elevilor a subliniat faptul ca educatia ar trebui sa fie centrata pe elevi, considerand inopinate „pozitiile care prioritizeaza terte interese ale unor entitati carora o vacanta de iarna diminuata le-ar fi mai avantajoasa”.
Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a spus duminica, in videoconferinta cu sefii inspectoratelor scolare, ca modificarile din structura anului scolar 2015-2016 au fost discutate cu sindicatele din invatamantul preuniversitar, fiind agreate si sustinute si de Consiliul National al Elevilor. Cimpeanu a precizat ca stabilirea zilei de 11 ianuarie 2016 ca data de reluare a cursurilor primului semestru, dupa incheierea vacantei de iarna, vizeaza exclusiv interesul direct al tuturor actorilor din sistem, respectiv elevi, profesori si parinti.
Structura anului scolar 2015-2016, stabilita in luna iulie printr-un ordin de ministru, a fost modificata pe 31 august, printr-un nou ordin, publicat joi in Monitorul Oficial. Potrivit actului normativ, elevii vor avea vacanta de iarna intre 19 decembrie si 10 ianuarie, si nu pana la 3 ianuarie, cum prevedea structura aprobata anterior. O alta diferenta este aceea ca vacanta de vara nu se mai termina pe 4 septembrie 2016, pentru ca anul scolar 2016-2017 sa inceapa cu o saptamana mai devreme, ci pe 11 septembrie.
Anul scolar 2015-2016 incepe in 14 septembrie, iar prima vacanta va fi in perioada 31 octombrie – 8 noiembrie, pentru clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar.
Vacanta de iarna este programata de sambata 19 decembrie 2015 pana duminica 10 ianuarie 2016. Din 11 ianuarie pana in 5 februarie 2016 continua cursurile semestrului intai, iar vacanta intersemestriala va incepe sambata 6 februarie si se va incheia duminica 14 februarie.
Semestrul al doilea incepe in 15 februarie si se incheie vineri 24 iunie, in perioada 23 aprilie – 3 mai 2016 fiind programata vacanta de primavara. Inainte de vacanta de primavara, saptamana 18-22 aprilie 2016 este dedicata activitatilor extracurriculare si extrascolare, in cadrul programului „Scoala altfel: Sa stii mai multe, sa fii mai bun!”.
Din 25 iunie pana in 11 septembrie, elevii vor fi in vacanta de vara, anul scolar 2016-2017 urmand sa inceapa din 12 septembrie.
Oficialii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) au afirmat ca schimbarile decise de Ministerul Educatiei afecteaza intreaga industrie a turismului, iar turistii romani care au contractat 10.000 de sejururi pentru vacanta de iarna risca sa piarda sumele cheltuite, din cauza modificarii structurii anului scolar.
Aproximativ 10.000 de sejururi au fost deja contractate pentru perioada vacantei de iarna, iar agentiile de turism au depozite nerambursabile la partenerii hotelieri, din Romania si strainatate, pentru sezonul de iarna 2015-2016. Mai mult, clientii au achitat pachetele turistice, acestea fiind nerambursabile conform contractelor deja semnate odata ce au fost achizitionate la preturi de early booking, sustine ANAT.
Reprezentantii asociatiei spun ca saptamana in plus de vacanta, in luna ianuarie, noua perioada de vacanta din luna februarie, respectiv zilele in plus de scoala din iunie, stabilite in mod arbitrar de catre Ministerul Educatiei, fara consultarea mediului privat si a antreprenorilor din turism, aduc deservicii atat agentiilor de turism, cat si hotelierilor.
Sursa: Mediafax