Fenomen de amploare la graniţa României. Tot mai mulţi tineri ucraineni trec ilegal frontiera în ţara noastră, disperaţi să scape de război. Ei preferă să-şi rişte viaţa în munţi sau în apele Tisei, decât să ajungă pe front. Faţă de anul trecut, s-a triplat numărul ucrainenilor care au fugit peste graniţă, prin Munţii Maramureşului. Unii fugari au avut nevoie de ajutorul salvamontiştilor pentru a supravieţui.
România are cea mai lungă graniță terestră cu Ucraina, aproape 300 de km numai în nordul țării. Prin punctul de la Sighet trec, zilnic, sute de cetățeni ucraineni și români. Însă mulți tineri din țara vecină preferă calea ilegală, pentru a fugi de război.
Polițiștii de frontieră sunt îngrijorați de numărul trecerilor ilegale peste graniță, care s-a triplat față de anul trecut. Cei care rămân în viață după ce parcurg traseele periculoase prin munți cer o formă de protecție temporară.
Chestor de poliţie Florin Coman, şef, Inspectoratul Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei: 300 au fost la început de 2023 și acum discutăm de 1200 de cetățeni ucraineni în primele 4 luni ale acestui an. Discutăm despre 20 de acțiuni de salvare împreună cu salvamont Maramureș. Acești cetățeni trec în zona de munte și am avut din păcate câteva situații care s-au finalizat tragic.
Mulți ucraineni avut nevoie să fie scoși din apele Tisei, ori recuperați de pe munte.
Dan Benga, şef, Serviciul Judeţean Salvamont Maramureş: Ei nu vin pe trasee prestabilite, ajung și pe stânci, nu sunt pregătiți, nu au echipamente. În 2022, când am rămas blocat cu un cetățean ucrainean pe munte, colegii care au venit să ne scoată au avut nevoie de 4 ore să parcurgă 200 de metri.
De la începutul războiului din țara vecină, 19 ucraineni care au încercat să scape de înrolare au fost găsiți morți, fie pe malul Tisei, fie în Munții Maramureșului.