Peștele Fugu este una dintre cele mai căutate delicatese din lume, dar și una dintre cele mai periculoase, iar un kilogram poate costa până la 265 de dolari în vârful sezonului. Acești pești conțin tetrodotoxină, o otravă puternică pentru care nu există niciun antidot.
În realitate, stridiile cu origine dubioasă ucid mai multe persoane în fiecare an, asta deoarece în Japonia de exemplu sunt bucătari specializați în prepararea peștelui fugu. Aceștia știu cum să-i elimine neurotoxinele și cum să-l prepare.
Acum însă, există o temere tot mai mare a autorităților japoneze: peștele fugu a suferit mutații din cauza schimbărilor climatice. Apa mării din arhipelagul Japoniei este tot mai caldă, ceea ce face ca speciile de fugu să se împercheze și rezultă specii hibride.
Aceste specii hibride de fugu sunt pescuite în număr tot mai mare. Dacă înainte se găsea un pește la o mie pescuiți, acum procentul peștilor fugu hibrizi a ajuns la circa 20% față de peștii fugu obișnuiți.
Dacă la speciile obișnuite neurotoxina se află în ficat și în organele reproducătoare, la cele hibride se găsește și în piele sau mușchi. Iar riscul este mult mai mare, dacă bucătarul nu face deosebire între specii.
Guvernul japonez a recomandat evitarea consumului de pești fugu hibrizi, însă soluția nu este așa simplă: chiar și bucătarii cu expereință au dificultăți în a deosebi peștii „clasici” de cei hibrizi.