Guvernul japonez a prezentat miercuri un nou calendar de lucrari la centrala nucleara avariata de la Fukushima, prevazand desfiintarea etapizata a acesteia in decurs de 40 de ani, avand in vedere starea dezastruoasa in care se afla instalatia si tehnicile noi de care este nevoie, relateaza AFP.
„Lucrarile vor fi efectuate in mai multe etape”, a declarat, intr-o conferinta de presa, ministrul Mediului Goshi Hosono, insarcinat cu eliminarea consecintelor accidentului.
Retragerea combustibilului uzat din piscinele de dezactivare urmeaza sa inceapa in aproximativ doi ani si va dura peste doua decenii. In aceeasi perioada, in paralel, vor fi consolidate sistemele de racire ale reactoarelor, piscinelor si altor instalatii.
Extragerea combustibilului topit din reactoarele 1 si 3 va incepe in aproximativ zece ani si va dura mai mult de doua decenii.
In ambele cazuri vor fi necesare tehnici noi, a subliniat Hosono, avand in vedere ca situatia de la Fukushima este speciala, unele cladiri fiind distruse, inregistrandu-se un nivel ridicat de radioactivitate, iar combustibilul aflandu-se in intregime sau doar in parte pe podeaua de beton a incintei de izolare, in trei dintre cele sase reactoare ale complexului.
Astfel, dezansamblarea acestei instalatii devastate de cutremurul urmat de un tsunami urias, pe 11 martie, in nord-estul arhipelagului nipon, va fi finalizata abia peste aproximativ 40 de ani, estimeaza statul.
„Trebuie sa efectuam aceste lucrari evitand generarea unor riscuri noi”, a subliniat, la randul sau, ministrul industriei Yukio Edano.
Guvernul japonez a decretat vinerea trecuta starea de oprire la rece a reactoarelor avariate de la Fukushima, o etapa importanta, care marcheaza stabilizarea instalatiei si care deschide perioada de pregatire a dezansamblarii.
Starea de oprire la rece, care inseamna mentinerea temperaturii din interiorul reactoarelor sub 100 de grade Celsius si controlarea emisilor radioactive, a fost unui dintre obiectivele-cheie ale „etapei a doua a planului de lucru” stabilit de compania Tokyo Electric Power (TEPCO), destinat indepartarii consecintelor acestei catastrofe, cea mai grava dupa cea de la Cernobil din urma cu 25 de ani.
In paralel cu desfiintarea progresiva, autoritatile vor fi nevoite sa se ocupe, de asemenea, de imprejurimile contaminate si de populatia evacuata.
Sursa: Mediafax