Cresterea in greutate reprezinta una dintre cele mai folosite scuze pentru a nu renunta la fumat. Cu toate ca beneficiile renuntarii la fumat depasesc cu mult riscul de a lua in greutate, multe persoane prefera sa nu-si puna in pericol silueta si sa fumeze in continuare. Exercitiile fizice ii ajuta pe fumatori in incercarea de a renunta la fumat, potrivit unui studiu de amploare, prezentat recent la Congresul international de cardiologie de la Dubai.
Inlocuitorii nicotinici, terapiile comportamentale si medicamentele psihotrope se numara printre solutiile propuse persoanelor care vor sa renunte la fumat. Mai putin citate in presa de specialitate, exercitiile fizice faciliteaza insa si ele renuntarea la fumat. Oamenii de stiinta banuiau deja acest lucru de multa vreme, dar un studiu, realizat pe un esantion de peste 430.000 de persoane din Taiwan, prezentat la Dubai, a confirmat informatia, dupa o ancheta care s-a intins pe durata a peste 12 ani.
Intr-adevar, rezultatele acestui studiu indica faptul ca fumatorii care fac exercitii fizice cu regularitate (cel putin 15 minute pe zi) au de doua ori mai multe sanse de a renunta la fumat si beneficiaza de o scadere cu 43% a riscului de a se reapuca de fumat, in comparatie cu persoanele care nu practica niciun sport.
„Renuntarea la fumat este dureroasa, intrucat creeaza un fel de vid in organismul persoanei care renunta la tigarete„, a declarat Chi Pang Wen, profesor la Institutul national de cercetari in domeniul sanatatii din Taiwan. „Insa exercitiile fizice au capacitatea de a distrage si de a compensa nevoia de nicotina”, a adaugat aceeasi sursa.
Pentru profesorul Yves Martinet, pneumolog la CHU din Nantes si presedinte al organizatiei Alliance contre le tabac, legatura dintre sport si fumat consta mai ales in faptul ca „sportul solicita respiratia„. Astfel, „din motive care tin de confort si de performanta, sportivii fumatori vor fi mai atenti fata de consumul de tutun si in general fata de igiena vietii lor. In plus, cand oamenii se lasa de fumat, ei se tem intotdeauna ca se vor ingrasa. Astfel, ei vor incerca sa practice un sport pentru a incerca sa controleze aceasta eventuala crestere in greutate”.
Chiar daca fumatorii nu reusesc sa renunte la tigarete, activitatile fizice raman totusi un aliat pretios. Cu doar 30 de minute de exercitii fizice in fiecare zi, fumatorii activi isi reduc cu 23% riscul de aparitie a unei maladii cardiovasculare si traiesc in medie cu 3,7 ani mai mult decat fumatorii care nu fac sport deloc. Aceste cifre sunt si mai mari pentru persoanele care reusesc sa renunte la fumat si care fac exercitii fizice in mod regulat: ele traiesc cu 5,6 ani mai mult, iar riscul lor de mortalitate scade cu 43%.
Fumatorii prezinta un risc de cel putin doua ori mai ridicat de a deveni victimele unei crize cardiace in comparatie cu nefumatorii, dar, prin renuntarea la fumat, ei pot sa reduca acest risc la jumatate in primii cinci ani dupa ce renunta la tigarete si sa ajunga la acelasi nivel – al riscului – cu persoanele nefumatoare, in primii 15 ani dupa ce renunta la acest viciu.
Totusi, „sportul nu reprezinta un permis pentru a fuma”, reaminteste profesorul Martinet. Riscul de cancer pulmonar, una dintre principalele maladii asociate fumatului, „nu se modifica, indiferent daca esti sportiv sau nu”. Fumatul se face vinovat de aproximativ 25%-30% din totalul deceselor cauzate de cancer.
Sursa: Mediafax