După alegeri, urmează valul de procese. Statul s-ar putea trezi cu sute de reclamaţii din partea funcţionarilor publici, care ameninţă că vor merge în instanţă dacă vor fi concediaţi. Deja, doi preşedinţi de consilii judeţene au anunţat că vor reduce numărul de angajaţi, iar alţii ar putea prelua exemplul.
Reprezentanţii funcţionarilor publici spun că planurile de restructurare anunţate de consiliile judeţene sunt abuzive şi vor da statul în judecată.
Reacţia funcţionarilor vine după ce, în prima conferinţă de presă în calitate de preşedinte al consiliului judeţean Bihor, Ilie Bolojan a anunţat că va concedia jumătate din personalul instituţiei.
Numai cheltuielile cu salariile angajaţilor consiliului judeţean Bihor se ridică la 270 de mii de euro pe lună. Însă, risipă se face şi în alte compartimente, susține Bolojan.
Sindicaliştii spun, însă, că planul este doar un pretext pentru ca noii lideri locali să îşi aducă oamenii proprii în instituţie.
Planul de restructurare de la Bihor ar putea fi urmat şi la consiliul judeţean Caraş-Severin. Romeo Dunca a anunţat că vrea să concedieze 500 de angajaţi. Asta ar putea aduce economii de 600.000 de euro pe lună la bugetul judeţului.
Aproximativ 1,3 milioane de români lucrează în sectorul bugetar. Doar pentru salariile lor, statul plăteşte peste o treime din tot ce colectează.