Vicepresedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratia Publica Locala (FNSAPL), baimareanul Liviu Pop, arata ca proiectul de lege asupra caruia s-a convenit la nivel central zilele trecute acopera doar in proportie de 70-80% solicitarile sindicalistilor, dar crede ca e un pas extrem de important.
Salarizare pe puncte valorice
“De mai bine de patru luni se negociaza, iar acum s-a ajuns cat de cat la consens. Am discutat si cu colegii de la Cartel Alfa sa ne sustina. Protocolul a fost semnat la nivel de secretari de stat, urmeaza sa se obtina avizele ministerelor si sa mearga in Parlament”, precizeaza Liviu Pop.
Veniturile functionarilor publici, ca de altfel si ale celorlalti bugetari, sunt calculate din acest an in functie de valoarea unor asa-numite puncte de salarizare. „Conform protocolului, ministerul finantelor ne va comunica valoarea punctului inainte cu o saptamana de publicarea legii. Noi cerem ca aceasta sa fie 6,5, respectiv 7,2 din toamna, ceea ce garanteaza o crestere semnificativa a salariilor.”
Sporuri mici, lefuri de baza crescute
Liviu Pop sustine ca proiectul de lege pentru salarizarea functionarilor din administratie constituie o baza pentru actul normativ solicitat de reprezentantii Uniunii Europene pentru salarizarea bugetarilor. “Prevederile au aplicabilitate, dar vor trebui facute negocieri in functie de fiecare domeniu de activitate.”
“Noi am cerut ca sporurile sa fie mici, dar punctele de salarizare sa fie negociate la un prag cat mai ridicat, astfel incat salariile de baza sa poata creste. Valoarea punctelor urmeaza sa fie negociata in fiecare an, dar e foarte importanta pornirea pe care o vom fixa in lunile urmatoare.”
Drepturi egale pentru provincie in raport cu Bucurestiul
In urma negocierilor cu reprezentantii guvernului, sindicalistii din administratia publica au reusit sa includa orasele resedinta de judet in aceeasi categorie de salarizare cu consiliile judetene si ale functionarilor din Bucuresti. Liviu Pop afirma ca s-a incercat acelasi lucru pentru toate orasele, dar ca executivul a refuzat o astfel de varianta.
Conducerea FNSAPL a transmis zilele acestea ministerului muncii o solicitare si in ce priveste elaborarea unei legi pentru personalul contractual. Sindicalistii sustin ca aceasta e absolut necesara pentru derularea activitatii din sistemul bugetar si cred ca ar trebui sa apara odata sau imediat dupa legea salarizarii, adica in primavara acestui an.
Sursa: Larisa Tivadar