Coruptia reprezinta punctul sensibil al Romaniei, iar masurile luate pentru combaterea fonomenului sunt insuficiente, se precizeaza in Raportul National asupra Coruptiei prezentat astazi de Transparency International (TI) – Romania.
Cele mai multe acte de coruptie au fost semnalate in cursul anului trecut in domeniul sanatatii, educatiei si administratiei publice.
Organizatia Transparency International (TI) – Romania a dat publicitatii Raportul Anual National asupra Coruptiei, care prezinta o sinteza a celor mai importante decizii legislative, institutionale si politice luate in cursul anului trecut.
Raportul facut public azi, 1 Mai, de catre reprezentantii romani ai organizatiei face referire la furturile, mita si abuzurile inregistrate in diverse domenii de activitate si care afecteaza in mod direct populatia. Desi apreciaza eforturile facute in ultimul an pe linia combaterii coruptiei, TI concluzioneaza ca exista numeroase probleme nerezolvate care vor pune Romania in dificultate dupa momentul aderarii la UE.
Spre deosebire de anii precedenti, nici in 2005 nu s-a semnalat o schimbare de atitudine din partea functionarilor publici. Potrivit raportului TI , situatia chiar s-a inrautatit in sanatate, invatamant, administratie locala, unde mita aproape ca e nelipsita.
Punctele sensibile au fost depistate in tagma functionarimii publice, care datorita salarizarii scazute s-a obisnuit sa pretinda atentii si bani in momentul acordarii de servicii, dar si in domeniul sanitar, unde sunt trecute ca elemente nerezolvate: mita si platile informale catre cadrele medicale, pentru asigurarea unor servicii de calitate, acordarea certificatelor medicale pe baze nesustinute sau aplicarea pe jumatate a normelor privind conflictul de interese. De asemenea, se spune ca sistemul de educatie prezinta o vulnerabilitate foarte mare la coruptie. Din perspectiva relatiei scoala-elevi/parinti, anul 2005 nu a adus schimbãri majore. Din perspectiva bunei administrari, se remarca ca element pozitiv o mai buna monitorizare a respectarii standardelor minimale de catre institutiile scolare.
TI indica ca multe acte normative sunt ineficiente in lupta impotriva coruptiei si se dau ca exemple legea privind obligativitatea depunerii declaratiilor de avere, pentru ca nu s-a stabilit o masura clara de control pentru verificarea datelor. Critici au fost aduse si DNA, aratandu-se ca „adevaratul test de eficienta al institutiei va fi atunci cand anchetele in curs vor fi trimise in fata instantelor de judecata”, pentru ca dosarele de mare coruptie nu au fost finalizate in ritmul promis de autoritati.
In privinta sanctionarii coruptiei, anul 2005 a fost, in opinia organizatiei, un an la fel de prost ca si precedentii. „Concluzia este ca sistemul public se protejeaza de incercarile de reformare si ca, indiferent daca bunele intentii declarate sunt reale, ele trebuie confirmate prin rezultate si prin capacitate administrativa in implementarea reformelor anticoruptie”, se semnaleaza in raport.
TI-Romania apreciaza ca sunt necesare atat prevenirea coruptiei, cat si securizarea deciziei publice in sectorul public, in special in domeniile sanatatii, educatiei, achizitiilor publice, contractelor de infrastructura si administratiei publice locale.
In raport se propune infiintarea unui agentii independente, care sa monitorizeze si cerceteze conflictele de interese, incompatibilitatile si averile functionarilor publice, ale magistratilor, ale demnitarilor si administratorilor societatilor publice. TI arata ca aplicarea unei asemenea decizii ar reprezenta un element esential in „constructia unui sistem de integritate publica solid” si ca agentia ar trebui sa fie o autoritate administrativa autonoma inzestrata cu jurisdictie administrativa.
In ciuda ingrijorarii care persista, TI-Romania considera ca data de 1 ianuarie 2007 este adecvata pentru aderarea Romaniei la UE, dar este necesara mentinerea presiunii asupra Guvernului pentru a continua eforturile in privinta combaterii coruptiei si cresterii nivelului de integritate publica. In opinia reprezentantilor organizatiei, este foarte importanta solutionarea problemei majore a prevenirii coruptiei, mai ales in ceea ce priveste monitorizarea conflictelor de interese si incompatibilitatilor, dar si controlului averilor.
Sursa: Meda Muntean