Compozitorul Cornel Fugaru, care a murit miercuri, din cauza unui cancer, a fost inmormantat vineri la cimitirul Bellu din Capitala, in prezenta catorva sute de admiratori, prieteni si membri ai familiei. Cateva sute de admiratori s-au strans la capela Cimitirului Bellu vineri, incepand cu ora 11.00, pentru a-si lua ramas bun de la Cornel Fugaru, pentru a aduce o coroana de flori sau pentru a asculta slujba de inmormantare. Printre cei prezenti la slujba si la inmormantare s-au numarat Monica Anghel, Adrian Daminescu si Zsolt Kerestely.
Sicriul cu trupul neinsufletit al lui Cornel Fugaru a fost scos din capela pe melodia „Am ales nemarginirea”, compusa de artist.
In momentul inmormantarii, sotia artistului, Mirela Fugaru, i-a rugat pe jurnalistii prezenti sa nu mai filmeze, insa acestia au refuzat, in huiduielile unora dintre participantii la ceremonie.
Inainte de inmormantare, sotia si fiul lui Cornel Fugaru, Vlad, au spus cateva cuvinte despre acesta. „Cu siguranta, muzica a fost marea lui iubire, inaintea mea si inaintea lui Vlad, si cred ca asta va ramane”, a declarat sotia compozitorului, Mirela Fugaru.
„Cred ca va ramane in sufletul elevilor lui. Sunt generatii pe care a incercat sa le formeze. A dat o particica din sufletul lui, iar succesul acestor copii, cum a fost succesul lui (Gabriel) Cotabita sau al Monicai Anghel sau al lui Aurelian Temisan, succesul acestor copii peste ani va fi si implinirea lui”, a adaugat sotia artistului.
Mirela Fugaru a mai spus ca l-a iubit neconditionat pe Cornel Fugaru si ca pentru ea a fost un om „plin de calitati”.
„Mi-a fost alaturi mereu, la bine si la greu”, a spus si Vlad, fiul compozitorului. „M-a invatat sa iubesc si sa fiu cinstit si sa nu dezamagesc pe nimeni”, a incheiat el.
Compozitorul Zsolt Kerestely a spus ca a fost prieten foarte apropiat al lui Cornel Fugaru. „Era un om foarte spiritual, cu el nu puteai sa stai fara sa zambesti”, a spus Zsolt Kerestely.
Cornel Fugaru a murit miercuri, la ora 13.50, la Spitalul Clinic de Urgenta Elias din Bucuresti, unde era internat „in urma unei boli incurabile cu evolutie nefasta si extrem de rapida”, potrivit reprezentantilor unitatii sanitare. Cornel Fugaru fusese internat cu o saptamana inainte la Spitalul Elias.
Mirela Fugaru a declarat joi, la Muzeul „George Enescu” din Capitala, sediul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania – unde trupul neinsufletit al artistului a fost depus pentru cateva ore, pentru ca apropiatii si admiratorii lui sa poata sa-si ia ramas bun -, ca sotul ei a inceput sa se simta obosit in urma cu doua luni, iar diagnosticul a fost unul „dramatic”, compozitorul stingandu-se fara sa sufere si fara sa aiba dureri.
„In urma cu doua luni, acesta a inceput sa se simta obosit, fara a avea insa dureri sau alte probleme”, a spus, joi, Mirela Fugaru, precizand ca „diagnosticul la sfarsitul unei luni de investigatii a fost dramatic”. „Se pare ca boala a revenit in multe parti ale corpului lui (in urma cu 10 ani a fost diagnosticat cu cancer, n.r.)”, a mai spus Mirela Fugaru.
Ea a precizat atunci ca a incercat sa-i ascunda adevarul sotului ei, cu privire la boala lui: „Pana s-a stins, nu a stiut exact cat de rau este si cat de definitiva era pusa stampila pe viata lui”.
„Cred ca si pe voi va va linisti, cum m-a linistit si pe mine intr-un fel, ca nu a suferit, n-a avut niciun fel de dureri, nu s-a chinuit (…) Vreau sa stiti ca a fost linistit (…) Bebe ramane in sufletul tuturor celor care l-au iubit”, li s-a adresat Mirela Fugaru celor care au venit sa-si ia ramas bun de la Cornel Fugaru, joi, la Muzeul „George Enescu”.
Cornel Fugaru s-a nascut pe 2 decembrie 1940, la Bucuresti, si este un cunoscut compozitor de muzica usoara, cantaret si instrumentist. Totodata, a fost liderul formatiei rock romanesti Sincron, infiintata in 1964 si destramata in 1978. Formatia a acompaniat cantarete celebre precum Anda Calugareanu, Pompilia Stoian, Margareta Paslaru, Corina Chiriac.
Fugaru a facut numeroase turnee in strainatate, a facut parte din jurii nationale de concursuri de muzica usoara, a sustinut numeroase concerte si recitaluri la televiziune, a aparut ca interpret in filme – „Opt minute de vis” (1966), regia Mihai Constantinescu; „Opt exercitii de 625 de linii” (1967), film TV; „Impuscaturi pe portativ” (1967), regia Cezar Grigoriu – si a scris si muzica de film pentru pelicule precum „Brezaia”, „Cici”, Cei 4 M”, „Oaca si Boaca” etc.
A adaptat numeroase melodii populare romanesti, precum „Ducea rufele la rau”, „Pe langa plopii fara sot”, „Alunelul”, „Jocul fetelor”, „Sarba munteneasca”, „Haulita de la Gorj”.
Printre cele mai cunoscute piese compuse de el se numara „Dau viata mea pentru o iubire”, „Nu sunt sclavul tau”, „Eu nu mai sunt cel de ieri”, Cornel Fugaru colaborand foarte mult cu sotia sa, Mirela Fugaru.
Cornel Fugaru a fost membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania.
De-a lungul carierei a primit numeroase premii la festivaluri precum cel de la Sofia (1968), Poznan (1978), Mamaia (1983 si 1986), Australia (1997 si 1998), dar si premii ale Uniunii Compozitorilor din Romania (1988, 1990, 1995) etc.
Sursa: Mediafax