Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, Maxim, a fost inmormantat, vineri – 9 noiembrie, in Biserica Adormirii Maicii Domnului de la Manastirea Troian (centrul Bulgariei). Mormantul patriarhului se afla in spatele celebrei icoane a Maicii Domnului cu trei maini (Trihirusa) despre care se spune ca este vindecatoare si facatoare de minuni. Conform traditiei, icoana, care a devenit simbolul Manastirii Troian, a treia ca marime din Bulgaria dupa manastirile Rila si Bacikovo, a fost adusa acolo de un calugar roman.
In secolul al XVIII-lea, calugarul a plecat cu icoana de la Athos in drum spre Tara Romaneasca. Intr-o noapte, el s-a oprit langa localitatea Troian ca sa se odihneasca, iar a doua zi cand a vrut sa plece calul lui si-a rupt piciorul. El a gasit alt cal si in ziua urmatoare a plecat din nou, dar nu a mers mult si acel animal si-a rupt piciorul. Atunci, calugarul a inteles ca Dumnezeu doreste ca icoana sa ramana la Troian. Potrivit localnicilor, icoana este vindecatoare si de cateva ori a salvat localitatea de dezastre naturale si de boli.
Cotidianul sofiot 24 Ceasa scrie sambata ca muncitorii care au sapat mormantul patriarhului Maxim au lucrat timp de 15 ore fara sa se opreasca pentru ca biserica se afla pe o stanca. Mii de credinciosi au venit vineri la Catedrala patriarhala Alexandru Nevski din Sofia si la Manastirea Troian pentru a aduce un ultim omagiu patriarhului bulgarilor ortodocsi.
La slujba de pomenire au asistat presedintele bulgar Rosen Plevneliev, presedintele parlamentului Tetka Taceva, reprezentantii Sfantului Sinod din Bulgaria, patriarhul ecumenic Bartolomeu, delegatii ai celorlalte biserici ortodoxe din lume, oamenii politici, membri ai corpului diplomatic. Delegatia romana a fost condusa de arhiepiscopul Craiovei si mitropolitul Olteniei, Irineu, care a participat in calitate de reprezentant al Patriarhiei Romane, delegat al Preafericitului parinte patriarh Daniel.
Presa sofiota de sambata il citeaza pe mitropolitul Varnei, Kiril, care sustine ca, in ultimele zile, pe o icoana adusa recent la Sofia de calugari din Muntele Athos au aparut pete de sange. Este vorba de icoana Maicii Domnului, numita Axion Estin, ceea ce inseamna Vrednica Esti, care reprezinta o copie exacta a unei icoane facatoare de minuni de la Athos. Prima pata a aparut pe data de 28 octombrie, iar pe 30 octombrie erau cinci pete de sange pe chipul Maicii Domnului. La data de 5 noiembrie petele incep sa dispara si in dimineata de 6 noiembrie, cand patriarhul s-a stins din viata, nu mai era nici o pata. In opinia mitropolitului Kiril, aparitia petelor ar fi un semn ca Sfanta Fecioara Maria s-a intristat pentru patriarhul Maxim, iar disparitia lor a insemnat ca Maica Domnului l-a primit la ea. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare urmeaza sa analizeze aparitia petelor si sa decida daca aceasta ar putea fi considerata o minune, mai scriu ziarele de la Sofia.
Patriarhul Maxim s-a stins din viata in dimineata zilei de marti la doar cateva zile dupa ce implinise varsta de 98 de ani, el fiind cel mai batran printre liderii spirituali nu numai din lumea ortodoxa, ci si din intreaga lume crestina. Maxim a fost si patriarhul care a ramas cel mai lung timp in fruntea Bisericii Ortodoxe Bulgare de la infiintarea ei, in urma cu 12 secole. Intronizat la 4 iulie 1971, Maxim a condus Biserica in unii dintre cei mai grei ani ai existentei sale. Aproximativ 80% dintre cei 7,3 milioane de locuitori ai Bulgariei se declara crestini ortodocsi.
Sursa: Agerpres