O noua lege creeaza mare valva zilele acestea in mediul religios din Romania. Aceasta prevede ca romanii sa aiba optiunea de a alege sa isi inmormanteze decedatii fara preot sau sa-i incinereze. Chiar daca aceste practici existau si pana acum, legiferarea i-a suparat pe mai marii bisericilor. Daca Patriarhia Romana a ales sa nu comenteze subiectul, reprezentantii Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului au declarat ca accepta faptul ca oamenii sunt liberi sa aleaga modul in care isi ingroapa cunoscutii, insa in cazul unei incinerari isi rezerva dreptul de a nu oficia o slujba religioasa.
Inmormantarile fara oficierea unei slujbe religioase nu sunt o noutate, dupa cum recunosc chiar si preotii. Fetele bisericesti admit ca sunt si oameni care nu recunosc existenta lui Dumnezeu, tocmai de aceea isi ingroapa mortii fara o slujba religioasa. Preotii arata ca acestia sunt liberi sa creada ce vor.
“Nu este un lucru sa zicem chiar nou pentru noi, pentru ca si pana acum cine dorea sa aiba parte de funeralii laice, fara preot, putea sa aiba acest lucru, atata timp cat au existat oameni care s-au declarat atei. Problema este alta: noi, ca Biserica crestina, trebuie sa ne spunem punctul de vedere: al doilea mare dar al omului dupa existenta, care ni-l da Dumnezeu, dupa viata noastra, este cel al libertatii. Sigur ca e posibil orice, daca omul doreste sa faca inmormantare fara preot este alegerea lui, dar din punctul nostru de vedere le spunem ca nu este bine”, a precizat consilierul cultural al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, Cristian Stefan.
Cand vine vorba de incinerari, preotii sunt mult mai vehementi si declara ca desi nu se pot opune unei astfel de practici, ei nu vor oficia nicio slujba religioasa in cazul persoanelor decedate care nu sunt ingropate.
„Mai exista problema aceasta amintita in lege legata de incinerari. Din nou, omul poate sa aleaga ce doreste, daca vrea sa fie incinerat sau nu, dar aceasta nu inseamna ca poate obliga Biserica sa ii faca randuiala inmormantarii. Biserica nu poate accepta acest lucru, pentru ca omul este alcatuit din pamant, trupul sau, si trupul trebuie sa se intoarca in pamantul din care a fost alcatuit. Omul este liber sa isi aleaga inca din viata aceasta cale, dar atunci trebuie sa isi asume si consecintele”, a mai aratat Cristian Stefan.
Noua lege funerara mai prevede ca mormintele care nu sunt intretinute de catre proprietari pentru mai mult de doi ani vor fi preluate de administratorii cimitirelor.
Sursa: Gabriela Kuhajda