Funeraliile liderului nord-coreean Kim Jong-il au loc astazi, 28 decembrie, la Phenian. Prima faza a ceremoniei a inceput la Mausoleul Kumsusan din Phenian, unde corpul neinsufletit al celui mai puternic om al regimului a fost plasat intr-un sicriu de sticla.
Ceremonia, al carui program nu a fost facut public, a inceput la ora locala 10.00 (3.00, ora Romaniei), anunta agentia rusa. Sute de mii de nord-coreeni sunt asteptati pe strazile Phenianului, iar radioul si televiziunea oficiale din Coreea de Nord au inceput difuzarea unui program despre funeraliile lui Kim Jong-il.
Primele imagini arata o limuzina neagra care poarta un portret gigant al liderului decedat, trecand printre zeci de mii de militari ce fac plecaciuni in semn de respect, in fata mausoleului Kumsusan din Phenian, de unde a plecat cortegiul. In spatele acestei masini se afla o alta limuzina cu un buchet mare de flori albe, apoi un vehicul lung transportand sicriul lui Kim Jong-il, acoperit cu un drapel rosu.
La dreapta masinii in care se afla sicriul merge Kim Jong-un, fiul si succesorul lui Kim Jong-il la conducerea tarii, imbracat in haine civile, respectiv intr-un costum de culoare inchisa. Printre alti oficiali in tinuta civila aflati in apropierea tanarului succesor se afla Jang Song-Thaek, unchiul prin alianta al lui Kim Jong-un si cel mai probabil „regentul” tarii.
Cei doi sunt urmati de oficiali de rang inalt ai Partidului Muncitorilor din Coreea. Vehiculul funerar este escortat la stanga de mai multi demnitari ai armatei in uniforma, intre care seful Statului Major Ri Yong-ho si ministrul Fortelor Armate Kim Yong-chun.
Printre cei prezenti in fata mausoleului se afla numeroase femei-soldat care plang.
O orchestra militara acompaniaza procesiunea cu o muzica funebra, in timp ce ninge abundent inca din noaptea precedenta. Un ofiter a trecut in revista garda de onoare dupa plecarea cortegiului, iar orchestra a intonat imnul national.
Cortegiul, urmat de o coloana de masini oficiale negre sau albe, a intrat pe principalul bulevard al capitalei.
„Este cea mai mare pierdere pentru partidul nostru si pentru natiune„, a comentat pentru televiziune un prezentator nord-coreean, cu vocea sugrumata de tristete.
Televiziunea a difuzat si imagini cu civili in lacrimi de-a lungul traseului. Barbati si femei plang zgomotos, strangand pumnii in semn de durere sau cazand in genunchi. Expertii se asteapta la o manifestatie de loialitate bine orchestrata fata de putere, inspirata de funeraliile din 1994 ale tatalui defunctului, fondatorul Coreei de Nord comuniste, Kim Il-sung.
Un cotidian sud-coreean scrie ca Phenianul a ordonat cetatenilor sai care muncesc in strainatate, ca prin autorizatie speciala sa revina in Coreea de Nord cu aceasta ocazie. Korea JoongAng Daily adauga ca sute de camioane incarcate cu flori au trecut frontiera dintre China si Coreea de Nord.
Ceremonia ar urma sa permita, totodata, o consolidare a legitimitatii fiului mic al lui Kim Jong-il, desemnat succesor inca de la anuntarea mortii tatalui sau, pe 19 decembrie. Kim Jong-un a fost numit astazi „liderul suprem al partidului, statului si armatei” de catre KCNA, agentia de presa oficiala.
Acest tanar in varsta de aproape 30 de ani, lipsit de experienta, se afla de noua zile in centrul scenelor de manifestare a durerii de catre populatie prezentate de televiziunea de stat la Mausoleul Kumsusan din Phenian, unde a fost depus corpul neinsufletit al celui mai puternic om al regimului, intr-un sicriu de sticla.
Locul lui Kim Jong-un in cadrul ceremoniei funerare propriu-zise este in continuare incert, avand in vedere ca Kim Jong-il nu a defilat impreuna cu cortegiul funerar al tatalui sau, acum 17 ani.
Pe baza ceremoniei din 1994, presa sud-coreeana apreciaza ca serviciul funerar urmeaza sa inceapa cu un salut din partea lui Kim Jong-un si altor oficiali de rang inalt din tara, in fata corpului neinsufletit al lui Kim Jong-il la mausoleu.
O limuzina care va transporta sicriul se va indrepta spre centrul Phenianului, insotita de un alt vehicul purtand un portret gigantic al defunctului si de o orchestra militara instalata intr-un camion.
Dupa cateva ore de defilare in oras, coloana va reveni la locul de plecare de la mausoleu.
Observand locurile acordate diferitilor oficiali in cadrul ceremonialului, specialistii in Coreea de Nord spera sa afle care lideri sunt susceptibili sa fie „regentii” tarii alaturi de tanarul mostenitor.
Kim Jong-il conducea din 1994 Coreea de Nord cu o mana de fier, dupa moartea tatalui sau Kim Il-sung, inaugurand o dinastie comunista, a carei succesiune a fost preluata de Kim Jong-un.
Reintroducand instrumente de propaganda paternalista si aruncand zeci de mii de opozanti reali sau presupusi in inchisori, el a reusit sa mentina un regim pe care unii il vedeau prabusindu-se dupa destramarea fostei Uniuni Sovietice, care ii oferea o sustinere esentiala.
Dar foametea teribila a ucis sute de mii de coreeni in anii ’90, iar tara, tinta unor sanctiuni internationale, continua sa aiba nevoie de ajutor alimentar si energetic.
Personalitatea si intentiile neexperimentatului Kim Jong-un raman in continuare destul de necunoscute, dar analistii se asteapta la o forma de „regenta”, in cadrul careia unchiul prin alianta al noului numar unu oficial, Jang Song-thaek, ar putea juca un rol preeminent.
Kim Jong-un mosteneste o tara cu o economie in ruine, incapabila sa isi hraneasca populatia corect si foarte dependenta de ajutoare externe.
Condusa in perioada lui Kim Jong-il conform doctrinei „songun” („armata mai intai”), tara dispune, insa, de o armata de 1,2 milioane de oameni, numeroase avioane, rachete, tunuri si nave de razboi, dar si bomba atomica.
Puteri regionale precum Coreea de Sud, Statele Unite si Japonia si-au exprimat ingrijorarea cu privire la stabilitatea regimului, multiplicand consultarile diplomatice cu scopul de a evita o bulversare la conducerea Coreei de Nord, susceptibila sa afecteze Peninsula Coreea.
Sursa: Mediafax