Lucrarile pictorului spaniol Pablo Ruiz Picasso, dintre care una – Cap de femeie, ulei din 1939 – a fost furata chiar azi, 9 ianuarie, de la Galeria Nationala din Atena, se numara printre cele mai ravnite de hotii de arta. Ultimul furt avusese loc in octombrie: persoane necunoscute au luat un mic aquaforte de la Casa Museo Negret din orasul columbian Popayan. In 1976 s-a inregistrat unul dintre cele mai mari furturi, fiind sustrase 118 piese de Picasso de la un muzeu din Avignon (Franta).
In 1994 au avut loc disparitii spectaculoase: pe de o parte, s-a pierdut urma a 20 de panze la Zurich (Elvetia), la Galeria Bollag; pe de alta parte, au fost sustrase sapte tablouri, apoi recuperate de Max Bollag, datorita unui intermediar.
Anterior, in martie 1988, a fost furat “El tonto”, la Zurich, iar in noiembrie 1989 au disparut inca 15 tablouri, evaluate la 16 milioane de euro, de la o nepoata a pictorului, Marina Picasso, la Cannes (Franta).
Dupa cateva luni, in ianuarie 1990, au fost furate trei desene de la Centre de la Vieille Charité din Marsilia. In acelasi an, de la muzeul kuweitian Qaet al Ahmadi a fost sustras un tablou de Pablo Picasso evaluat la zece milioane de dolari. Uleiul, un nud de femeie, a fost gasit in 2009 in Irak, la un cetatean irakian care urma sa-l vanda pentru 450.000 de dolari.
In 1997, un barbat a furat dintr-o galerie londoneza sculptura “Tete de femme”, care a fost ulterior recuperata.
In ianuarie 2004, de la Centrul Cultural Georges Pompidou din Paris a fost sustrasa o natura moarta, care a fost localizata dupa trei luni.
Ulterior, in februarie 2006, dintr-un muzeu de arta din Rio de Janeiro a fost furata lucrarea “La danza”.
In februarie 2007, au fost sustrase de la Diana Widmairer-Picasso, nepoata pictorului, la Paris, tabloul “Maya a la poupée” si un portret al celei de-a doua sotii a pictorului, Jacqueline, precum si desenul “Marie -Therese a 21 ans”.
In acelasi an a disparut de la Muzeul de Arta din Sao Paulo “Portretul lui Suzanne Bloch”, recuperat in ianuarie 2008.
Dupa o luna au fost furate, dintr-o expozitie deschisa la centrul cultural din Pfaffikon (Elvetia), tablourile “Tete de cheval” si “Verre et pichet”, proprietatea Muzeului Sprengel din Hanovra (Germania) si evaluate la cateva milioane de dolari. Lucrarile au fost localizate la Belgrad (Serbia) in octombrie 2011.
In iunie 2008 au fost furate de la Pinacoteca din Sao Paulo gravurile “El pintor y su modelo” (1963) si “Minotauro, bebedor y mujeres” (1933), impreuna cu un ulei de Emiliano Di Cavalcanti si o acuarela de Lasar Segall.
Peste un an, in iunie 2009, a fost furat un caiet care continea 33 de desene ale pictorului, evaluat intre sapte si zece milioane de euro, de la Muzeul Picasso din Paris.
Lucrari de Picasso se aflau si printre cele 30 de picturi de diferiti autori, intre care Rousseau, pe care le-au sustras hotii in ianuarie 2010 de la domiciliul unui colectionar particular de pe Coasta de Azur, Franta.
“Le pigeon aux petits pois”, de Picasso, a fost furat in 2010 de la Muzeul de Arta Moderna din Paris, impreuna cu lucrari de Henri Matisse, Georges Braque, Amedeo Modigliani si Fernand Léger, evaluate la circa 500 de milioane de euro.
La 6 iulie 2011, un barbat in varsta de 30 de ani a sustras de la galeria de arta Weinstein din San Francisco (SUA) desenul lui Picasso “Cabeza de mujer”, din 1965. Lucrarea facea parte din colectia pe care pictorul i-a daruit-o soferului sau, Maurice Bresnu. Autorul furtului, Mark Lugo, a fost arestat in ziua urmatoare, cand se pregatea sa vanda tabloul.
Sursa: Agerpres