Precipitaţiile căzute pe metru pătrat au măsurat la Bicaz 50,7 litri, unde s-a şi înregistrat cantitatea cea mai mare în 24 de ore, la Cabana Pleşca – 43,2 litri, Baraj-Firiza- 36,7 litri, Lăpuşel – 36,4 litri, Vadu Izei – 32 litri. Hidrologul Ecaterina Bura, responsabil apărare împotriva inundaţiilor din cadrul SGA Maramureş, a precizat că nu ploile în rafale, ci vântul violent a creat cele mai mari probleme.
Furtuna de duminică seară care s-a abătut asupra Maramureşului a avariat patru autoturisme şi a spart geamurile de la patru apartamente situate pe strada Transilvaniei, blocul numărul 2 din Baia Mare. Pagubele s-au produs prin prăbuşirea şarpantei de pe blocul vecin în urma vijeliei puternice. Valoarea prejudiciului nu a fost evaluată însă.
Şi în localităţile Recea şi Lăpuşel au fost distruse acoperişurile a 43 de imobile, iar reţelele electrice au fost avariate, pagubele fiind estimate la 53.000 de lei. Au fost afectate parţial şi acoperişurile a 3 cămine culturale. Furtuna a avariat la Recea două posturi de transformare şi 0,4 km de reţele electrice. Angajaţii de la SC Electrica au intervenit şi au remediat defecţiunile produse, în prezent comuna fiind alimentată cu energie electrică.
Ca urmare a defecţiunilor intervenite pe reţeaua electrică, 18 localităţi au rămas în beznă câteva ore bune. Echipele de intervenţie au lucrat şi luni pentru a remedia situaţia, iar pe drumul între Satulung şi Baia Mare s-a continuat degajarea carosabilului de copacii rupţi precum şi pe artere de circulaţie din Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei.
Pentru înlăturarea efectelor negative ale furtunii s-a acţionat cu efective şi mijloace tehnice din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Gheorghe Pop de Băseşti^^, care a mobilizat 15 angajaţi, precum şi ai IPJ Maramureş, care a trimis în zone 8 oameni.
Evaluarea pagubelor va fi efectuată în zilele următoare de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă.
Sursa: Meda Muntean