Comitetul Județean pentru Situații de Urgențe Maramureș a aprobat planul de măsuri pentru perioada de secetă și caniculă. Președintele CJSU Maramureș, prefectul Vasile Moldovan a precizat că pentru îndeplinirea obiectivelor din plan au fost adoptate măsuri destinate prevenirii și protecției populației, respectiv limitării consecințelor negative ce pot apărea ca urmare a producerii unor situații de urgență specifice sezonului estival.
Planul de măsuri include acțiuni specifice cu privire la informarea populației despre regulile care trebuie respectate în perioadele de secetă, verificarea condițiilor igienico-sanitare și a stării de sănătate a angajaților din obiectivele cu risc(tabere, unități de producție, alimentație publică), monitorizarea situației asigurării cu apă a populației, operatorilor economici, asigurarea unor surse suplimentare de apă în situația reducerii debitelor din rețelele de alimentare și distribuției a apei de pe raza unităților administrativ-teritoriale. În situația decretării secetei hidrologice sau pedologice, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va analiza și decide în ședință sprijinul care va fi acordat operatorilor economici și unităților administrativ-teritoriale în vederea asigurării transportului apei menajere/potabile în localitățile afectate.
”O atenție deosebită va fi acordată, cu prioritate, pentru asigurarea asistenței medicale persoanelor cu afecțiuni a căror stare de sănătate poate fi afectată de temperaturile ridicate, asigurarea stocurilor de medicamente și materiale medicale necesare. Vor fi identificate locurile pentru amplasarea punctelor de prim-ajutor și a punctelor de distribuție a apei potabile, care vor fi amplasate în locuri vizibil semnalizate (supermarket-uri, lăcașe de cult, școli, grădinițe etc) și în spații publice climatizate. Vor fi asigurate surse alternative de electricitate pentru funcționarea în condiții optime a activității unităților medicale, mai ales ale celor de urgență. De asemenea, la nivelul comitetelor locale pentru situații de urgență vor fi întocmite și actualizate lista persoanelor aflate în dificultate și a căror stare de sănătate poate fi influențată negativ de caniculă”, a spus prefectul de Maramureș.
Pe perioada estivală vor fi dinamizate acțiunile de identificare și supraveghere a riscurilor din zona locațiilor publice unde vor fi organizate evenimente cultural-artistice sau manifestări cu public numeros. O altă măsură prevăzută se referă la creșterea capacității operative de intervenție pentru gestionarea eficientă a situațiilor de urgență specifice (incendii de vegetație uscată sau culturi de cereale, incendii la fondul forestier, surse potențiale de poluare etc). Se interzice aprinderea miriștilor, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase fără acceptul autorității competente pentru protecția mediului și informarea, în prealabil, a serviciilor pentru situații de urgență.
În planul de măsuri s-a prevăzut și posibilitatea producerii de fenomene meteorologice extreme care pot alterna în perioadele caniculare (ploi torențiale însoțite de descărcări electrice, grindină, vijelii) și acțiunile ce vor fi întreprinse pentru protecția populației și eliminarea efectelor negative (verificarea echipamentelor de intervenție, identificare de spații pentru relocare temporară, atenționarea operatorilor economici sursă de risc).