Vezi VIDEO
Autoritatile locale nu au reactionat la planurile de fuziune ale Universitatii de Nord cu Universitatea Tehnica Cluj desi decizia atrage dupa sine desfiintarea institutiei de invatamant superior din Baia Mare dar si pierderea statutului de centru universitar de catre municipiul resedinta al Maramuresului. Reprezentantii administratiei publice nu par interesati de impactul fuziunii asupra comunitatii chiar daca, dupa aceasta miscare, Baia Mare va deveni un oras de duzina, iar Cluj-Napoca isi va intari puterea, devenind singurul municipiu din nord-vestul tarii cu universitati autonome.
Planurile de regionalizare a Romaniei au inceput la Baia Mare cu desfiintarea Universitatii de Nord Baia Mare (UNBM). Fuziunea acesteia cu Universitatea Tehnica si transformarea in filiala a fost aprobata pe plan local in data de 30 septembrie, iar azi, 3 octombrie, s-a dat “unda verde” si de Senatul clujean. In aceste conditii, dincolo de bucuria si de festivismul prilejuite de deschiderea anului universitar, tema de actualitate a privit perspectiva invatmantului superior de stat in Baia Mare.
Rectorul Dan Calin Peter, sustinator al fuziunii, a precizat ca dupa acceptarea fuziunii de catre Universitatea Tehnica Cluj urmeaza sa se indeplineasca formalitatile necesare punerii in practica a deciziilor celor doua Senate. Cel mai devreme insa, acest lucru s-ar putea intampla doar la anul.
“S-ar putea ca fuziunea propriu-zisa sa se intample la inceputul anului urmator. Oricum, in discutiile preliminare pe care le-am avut este prevazuta o perioada de tranzitie de un an, pentru ca trebuie puse de acord regulamentele de organizare”, a explicat Dan Calin Peter, rectorul Universitatii de Nord.
Banii au fost motivul pentru ca s-a decis fuziunea cu fosta Politehnica, administratorii institutiei de invatamant superior din Baia Mare precizand ca altfel fondurile nu ar fi ajuns decat pana in februarie 2012. Clasificarea UNBM in categoria a treia a dus si la pierderi financiare, astfel incat, fara fuziune, s-ar fi ajuns la taieri de lefuri si reduceri de catedre.
Pierderea identitatii de catre UNBM a fost comentata si de primarul municipiului, Catalin Chereches, care a precizat ca „trebuie sa crestem in valoare invatamatul universitar din Baia Mare si fuziunea, din punct de vedere legal, pliat pe noua lege a invatamantului, era singura varianta”. In opinia alesului local, “o alta varianta era sa avem o universitate prost clasata, care sa nu genereze generatii de studenti bine pregatiti”.
O reactie extrem de dura a venit din partea directorului Bibliotecii Judetene “Petre Dulfu”, Teodor Ardelean, care a spus ca decizia desfiintarii universitatii este o imensa prostie si ca, nu peste multa vreme, toti cei care au aprobat-o vor plange. “Mi se pare ca s-a facut o imensa greseala, pentru ca Baia Mare pierde o institutie de mare importanta. Decizia vine in anul in care universitatea implineste 50 de ani de la infiintare”, a spus el. Intrebat daca decizia este bazata pe mercantilism, directorul bibliotecii a precizat ca termenul este prea bland, chiar daca are o conotatie peiorativa.
“Eu as spune ca este o mare prostie si spun asta chiar daca toata lumea se va supara. A fost o decizie care s-a luat din interese mai mult personale”, a mai afirmat Teodor Ardelean, care a spus ca, din nefericire, nu se poate actiona la nivel de factori de decizie administrativi pentru schimbarea deciziei care pune cruce invatamantului universitar de stat in Baia Mare.
Anul acesta, la Universitatea de Nord Baia Mare sunt inscrisi peste 5.400 de studenti. In cadrul Universitatii de Nord sunt 41 specializari de licenta, 30 masterate, 12 cursuri post-universitare si cinci scoli doctorale.
In ierarhizarea programelor de studii realizata de Ministerul Educatiei si data publicitatii astazi, 3 octombrie, nicio specializare a Universitatii de Nord nu este clasificata in categoria celor de elita. Cel mai bine clasat domeniu este filozofia, care a fost incadrata in categoria B. De cealalta parte, Universitatea Tehnica din Cluj Napoca are o singura specializare in categoria C, restul fiind clasificate in categoriile A si B.
Sursa: Andrei Gherghel