Impozitarea pensiilor speciale este o măsură de justiție socială și nu vizează obținerea de venituri suplimentare la stat. Suma obținută din această măsură este infimă, dar măsura în sine aduce echitate între cei care au pensii ocupaționale și cei care au pensii bazate pe contributivitate, a precizat președintele PSD Maramureș, Gabriel Zetea, vicepreședinte PSD al Regiunii de Nord-Vest.
”Majoritatea populației a resimțit o puternică injustiție socială când a văzut cât de mari sunt pensiile unor categorii profesionale pentru care pensia nu se bazează pe contributivitate, respectiv lucrători în serviciile secrete, magistrați, militari, polițiști, politicieni. Sentimentul de inechitate socială era legat de pensiile extrem de mari care au fost înregistrate la vârful acestor categorii, iar măsura Guvernului urmărește asigurarea echității sociale în raport cu nivelul pensiilor din România. Era inechitabil ca anumite pensii speciale din România să fie mai mari decât salariile unor directori de bancă din străinătate, în condițiile în care în România pensia medie este de 1.227 lei”, a declarat vicpreședintele PSD al Regiunii de Nord-Vest, Gabriel Zetea.
Potrivit liderului județean al PSD Maramureș, cei care aveau pensii de zeci de mii de lei, vor rămâne, după impozitare, cu o pensie foarte îndestulătoare pentru nivelul prețurilor din România. Varianta de impozitare a pensiilor speciale prevede ca pensiile până în 2.000 de lei să nu fie impozitate, cele între 2.001 și 7.000 de lei să fie impozitate cu 10%, pensiile cuprinse între 7.001 și 10.000 de lei să fie impozitate cu 30%, iar ce depășește 10.000 de lei să fie impozitat cu 50%.