La inițiativa comună a președintelui Consiliul Județean Maramureș, Gabriel Zetea și a directorului Camerei de Comerț și Industrie, Florentin Tuș, a avut loc o primă întâlnire restrânsă cu oamenii de afaceri din județ. Discuțiile s-au purtat în cursul zilei de marți, 5 mai 2020, cu începere de la ora 11.00, în sala ”Bogdan Vodă” a Palatului Administrativ. Scopul a constat în audierea publică și consultarea mediului de afaceri cu privire la măsurile care ar trebui luate pentru dinamizarea activității economice din județ și pentru susținerea firmelor grav afectate de pandemie.
Din partea autorităților publice au fost prezenți președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, președintele Camerei de Comerț și Industrie, Florentin Tuș, dar și viceprimarul municipiului Baia Mare, Noemi Vida. În prima etapă, la consultări au fost invitați oameni de afaceri din domeniul industrial, respectiv Pamela Pop – director general al firmei Eaton, Mircea Coza – manager Cozmircom, Nicolae Dăscălescu – Tehnocad, Gabriel Răducu Pop – AMISA și Angela Buculei – Epurom SA.
„Suntem prezenți aici, astăzi, pentru că avem încredere în deschiderea și suportul administrației publice județene în promovarea unor măsuri necesare pentru revitalizarea economiei locale, după ridicarea starea de urgență. Știm că anumite atribuții locale sunt limitate, în ceea ce privește poate modificarea Codului Fiscal, însă am propus întâlnirea aceasta pentru a afla direct de la agenții economici care sunt problemele directe cu care se confruntă și ce măsuri complexe și stimulative pentru mediul economic local s-ar putea lua” a spus președintele Camerei de Comerț și Industrie Florentin Tuș în deschiderea reuniunii.
„Vă mulțumesc pentru prezența dumneavoastră și vreau să vă spun că doresc să dăm un semnal că, economic, nu este cazul de o relaxare, ci de o mobilizare maximă pentru dinamizarea activității economice în județul Maramureș, altfel va fi foarte dificil să mai ajungem unde am fost. Suntem primii interesați să sprijinim funcționarea firmelor din județ cu cei mai mulți angajați. Măsurile economice care s-au luat până acum sunt foarte puține și uneori, haotice. Există două tipuri de măsuri ce se pot lua, unele la nivel guvernamental, pe care noi încercăm să le transmitem dinspre mediul de afaceri și să le influențăm și cu ajutorul Camerei de Comerț, dar și măsuri locale, pe care le putem lua noi”,a declarat Gabriel Valer Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.
Cei prezenți au dezbătut o serie de propuneri privitor la măsurile ce se doresc a fi luate în domeniul economic pentru sprijinirea activității agenților economici din județ și protejarea sănătății angajaților la locul de muncă. Camera de Comerț și Industrie Maramureș a prezentat celor prezenți și planul de măsuri propuse de reprezentanții Camerei Naționale, un organism de consultare la nivel național, și unde se regăsesc peste 73 de propuneri de măsuri ce se consideră necesar a fi luate de Guvern, urgent, pentru salvarea economiei românești.
Mai mult, unii dintre antreprenori au criticat unele măsuri luate deja, de exemplu site-ul IMMinvest, dar au atras atenția și asupra lipsei de predictibilitate a situației măsurilor economice viitoare. „Oricât dorim noi să ajutăm, fiindcă avem firme mari, e timpul să ne gândim că trebuie să producem cât de repede. Fiindcă dacă nu producem, nu știm unde o să ajungem. Pe plan local, nu am avut niciodată probleme cu autoritățile locale, însă astăzi nu se poate face nimic în economia din plan local, fiindcă nu se știe ce măsuri se vor lua pe plan național. Nu avem o predictibilitate a măsurilor ce se vor lua. Și eu m-am înscris pe siteulIMMInvest și nu cred că se vor finanța mai multe de 20% din cererei, la ce criterii există”, a atras atenția Mircea Coza, manager general Cozmircom.
„Dacă acum asistăm la teama de a merge la muncă din cauza pandemiei, în viitor vom asista la lipsa locurilor de muncă. Vor exista, din păcate, situații în care ambii soți din familie sunt în situația de risc maxim de a rămâne fără loc de muncă și fără venit Trebuie să găsim soluții pentru maramureșenii aflați în impas major” a declarat Nicolae Dăscălescu, directorul general al firmei Tehnocad SRL.
“Am redus activitatea voit, fiindcă și fabricile din Germania au făcut-o, nu că nu am avem comenzi. Noi credem că, în plan județean, ar trebui să spunem un NU hotărât unei relaxări economice, fiindcă odată ce economia o ia la vale, nu știu cum vom reuși să ne mai redresăm” a fost ideea principală promovată de Pamela Pop, directorul general al firmei EATON din Fărcașa.
La finalul întâlnirii, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Valer Zetea a concluzionat că s-au conturat patru inițiative publice ce vor fi promovate la nivelul administrației județene în parteneriat cu mediul de afaceri și Camera de Comerț și Industrie Maramureș: analizarea modalității de înființarea a unui „Fond de solidaritate” pentru familiile lovite de șomaj în urma pandemiei Covid-19, promovare și sprijin pentru producătorii locali de produse tradiționale, deschiderea unei corespondențe oficiale către Parlamentul României și Guvern în care să fie prezentate inițiativele și măsurile propuse de mediul economic pentru susținerea economiei românești și a sistemului de sănătate, iar în plan local, stabilirea în perioada de alertă, a unor măsuri, de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, pentru protejarea sănătății angajaților din firmele locale.
Întâlnirile de audiență publică și consultare organizate de Consiliul Județean și Camera de Comerț și Industrie Maramureș vor continuape aceeași temă, săptămâna viitoare fiind așteptați reprezentanți din domeniul HO-RE-CA.