Numarul de accidente grave in care sunt implicati pietoni cu casti pe urechi (iPod, MP3, etc.) s-a triplat in ultimii sase ani, potrivit unui studiu american publicat in revista Injury Prevention, citata de AFP. Victimele sunt mai ales adolescenti si tineri adulti. Majoritatea incidentelor s-au produs in zonele urbane si numai un caz din zece in zonele rurale, arata studiul desfasurat intre ianuarie 2004 si iunie 2011. Victimele au avut in medie 21 de ani. Doua treimi (68%) sunt de sex masculin si cam tot atatea aveau sub 30 de ani (67%) la momentul accidentului.
In aceasta perioada, au existat 116 cazuri, din care 16 survenite in 2004-2005. In 2010 – 2011, cifra a urcat la 47. Din cele 116 coliziuni, 81 au fost mortale si in trei sferturi din cazuri martorii au declarat ca victima purta casti in momentul accidentului. In circa un caz din patru (29%), s-au mentionat in mod expres claxoane sau semnale de avertizare inainte ca pietonul sa fie lovit.
Autorii studiului considera ca pietonul este distras de muzica, castile il impiedica sa auda zgomotele exterioare si astfel apar accidentele. Insa ascultatul de muzica la casti se pare ca reduce si resursele cerebrale care raspund la stimulii exteriori, scazand si atentia vizuala atat de mult incat cei care asculta nu mai baga de seama ce se intampla in jurul lor, apreciaza echipa dr Richard Lichenstein din Baltimore, Maryland, avansand ideea ca ipoteza.
“Riscul pe care-l reprezinta utilizarea acestor aparate de catre conducatorii auto este deja demonstrat”, arata cercetatorii, “Se stiu insa putine lucruri despre relatia intre purtarea castilor si accidentele in care sunt implicati pietoni”, adauga ei.
Telefoanele mobile si aparatele hands free n-au fost luate in considerare in acest studiu.
Potrivit datelor furnizate de National Highway Traffic Safety Administration (SUA), in fiecare an mor 4.000 – 5.000 de pietoni loviti de vehicule, adica 10-12% din totalul victimelor de pe drumurile din Statele Unite. In jur de 50 de pietoni mor anual calcati de tren.
Sursa: Agerpres