Prima editie a „Zilelor Maramuresului”, un eveniment organizat de Consiliul Judetean (CJ) Maramures in scopul promovarii identitatii culturale a judetului. Finantarea evenimentului s-a facut din fonduri publice. Initial, s-a disponibilizat din rezerva bugetara a CJ suma de 149.250 lei, iar ulterior aceasta s-a suplimentat cu alti peste 90.000 lei, ridicand costurile totale ale evenimentului la aproape 250.000 de lei.
Dupa ce consilierii judeteni au votat in unanimitate cele doua hotarari ce aprobau desfasurarea si finantarea, acestia au fost trasi pe linie moarta. Nici macar cei noua care formeaza comisia responsabila de activitati culturale nu au fost implicati in vreun fel. Practic, presedintele CJ Maramures, Zamfir Flore Ciceu, a numit o comisie de organizare a evenimentului, formata din persoane din aparatul propriu, angajati ai institutiei si sefi ai organismelor din subordinea CJ. Presedinte al acestei comisii a fost numit Pamfil Bercean, la acea data seful serviciului Promovare Turistica a Judetului.
Surse din conducerea forului administrativ al Maramuresului sustin ca ideea organizarii manifestarilor din 7-10 mai 2015 i-a apartinut lui Zamfir Ciceu, „ingrijorat” ca judetul vecin, Satu Mare, a inceput inca de anul trecut sa organizeze un astfel de eveniment. Pentru ca suma repartizata in 2014 de satmareni (350.000 lei) i s-a parut „prea mare”, presedintele CJ Maramures a dispus oamenilor din subordinea sa directa sa gaseasca o solutie ieftina. Adica sa gandeasca un eveniment similar, cu bani putini.
In acest context, strategia a fost de a inghesui in agenda evenimentului toate manifestarile care oricum au loc, organizate de institutiile de cultura din subordinea CJ, precum si ofertele diferitor asociatii si ONG-uri.
Asa s-a ajuns, de pilda, ca pe agenda evenimentului organizat de CJ Maramures sa fie introduse parade de masini, marsuri pe bicicleta, simpozioane de astronomie, lansari de dictionare geologice etc., manifestari oneste, de altfel, dar care n-au nimic comun cu identitatea culturala traditionala.
Rezultatul? O struto-camila cu iz de „susana” (va mai aduceti aminte de spectacolele din perioada de dinainte de ’89, in care „oamenii muncii de la orase si sate” erau imbiati cu evenimente „culturale” in care in doua ore erau ingramadite de-a valma si niste muzica „usoara” si niste populara si vreo doi-trei comici si un mic corp de dansatori. O salata de boeuf „artistic” numita de cei din sistem „susana”).
In elanul de a-l multumi pe presedintele Ciceu, cei din „comisia de organizare” au introdus in programul evenimentului pana si Forumul Mondial al Pacii, desi presedintele comisiei, Pamfil Bercean, a recunoscut ca unicul aport al CJ in acest sens a fost sa le puna la dispozitie organizatorilor reali ai evenimentului mondial sala de sedinte.
Luati de val si asaltati de cereri de la organizatorii diferitor evenimente din judet, cei din comisia de organizare au cerut o rectificare a sumei intiale, totalul initial fiind aproape dublat. Oricum, exista satisfactia ca „sunt multe manifestari” in program, ca „e mai ieftin decat in Satu Mare” si ca, oricum, consilierii judeteni, folositi pe post de votaci neimplicati, au aprobat sumele fara intrebari. Doar e pentru „binele si propasirea culturala a judetului”.
In valul „baterii in cuie” a „susei”, organizatorii au omis macar sa il invite pe primul cetatean de onoare al judetului, doctor in muzica Grigore Lese, un om pe care, atunci cand CJ i-a conferit titlul, presedintele Ciceu il numea, intr-un Laudatio scris de altcineva: „Omul care a ales sa lupte – adesea de unul singur – doar cu horea si cu fluierul, si cu simplitatea regala a portului sau, impotriva invaziei agresive a surogatului si a kitch-ului in cultura si in traditie”.
Asadar, prima editie a Zilelor Maramuresului se va desfasura fara primul cetatean de onoare al judetului, care a declarat, cu diplomatie, ca este „foarte mandru ca a fost numit cetatean de onoare al Maramuresului” si ca nu este suparat ca nu a fost invitat.
„Acum sunt in Maramures, la mine acasa, la Stoiceni. Sigur ca am un program incarcat, insa pentru Maramures as fi gasit timp si as fi venit cu mare drag sa cant. Si sa stiti ca as fi venit pe bani putini, foarte putini, nu asta conta. Nu m-au chemat, nu m-a sunat nimeni sa ma intrebe ceva, dar nu sunt suparat, sa stiti. Asa au crezut dansii. Am inteles ca vin alte nume mari, oameni importanti… Pentru Maramures cant oricand, o sa cant in Baia Mare, pe 29, cant la mine, la Stoiceni… Acuma, cu Zilele Maramuresului asa a fost sa fie. Dar e drept sa se stie adevarul: nu am refuzat eu, ci n-am fost chemat”, a declarat Grigore Lese la emisiunea „Dezbaterea zilei” de la televiziunea Emaramures.
Presedintele comisiei de organizare, Pamfil Bercean, si vicepresedintele CJ Maramures, Gabriel Zetea, au admis ca „ignorarea maestrului Grigore Lese” este o greseala a celor care s-au ocupat de partea artistica a evenimentului si ca in cursului zilei de astazi vor incerca sa obtina o motivatie din partea acestora, care sa explice „scaparea”.
Sursa: Catalin Vischi