Vezi VIDEO
Astazi, 31 mai, maestrul Gheorghe Zamfir este sarbatorit, la Ateneul Roman, in cadrul galei aniversare „Zamfir – 50 de ani pe scena”. Supranumit ”regele naiului”, Gheorghe Zamfir s-a nascut la 6 aprilie 1941, la Gaesti, judetul Dambovita. Se inscrie, in 1955, la Scoala speciala de muzica din Bucuresti (astazi Liceul de Muzica ”Dinu Lipatti”) la clasa profesorului Fanica Luca. Aceasta scoala a urmat-o in paralel cu cea de cultura generala, avand profesori eminenti ca Filaret Barbu — armonie, Jurebita Matei — teorie si solfegiu, Constantin Romascanu — ansamblu coral, Emilia Wlangali, Maria Apostolescu si Dan Mizrahi — pian, Viorel Cosma — istoria muzicii, Vasile — folclor. Absolva ambele scoli in 1961.
Dupa ce obtine in 1959 premiul I si titlul de laureat pe tara, efectueaza, in acelasi an, primul turneu in Polonia. Inregistreaza primele melodii, compozitii proprii in stil folcloric in orchestra populara a Radiodifuziunii Romane dirijata de Radu Voinescu. Urmeaza o serie de turnee in URSS si Grecia pana in 1964, soldate cu premiul I la Levadia (Grecia).
In 1961, se inscrie la Conservatorul ”Ciprian Porumbescu” din Bucuresti, pe care il absolva cu o dubla specializare in pedagogie (1966) si dirijat de cor cu Dumitru D. Botez si dirijat de orchestra cu Iosif Conta (1968). La 24 martie 2005 isi sustine doctoratul, obtinand calificativul Summa Cum Laude pentru teza intitulata ”Naiul — geneza, evolutie si semnificatie”, coordonata de profesorul universitar Gheorghe Oprea.
Inca din timpul studentiei, in 1966, devine dirijor al Ansamblului ”Ciocarlia” din Bucuresti, care numara peste 300 de artisti. Cu acest ansamblu s-a bucurat de un mare succes in cadrul numeroaselor turnee pe care le-a facut atat in tara, cat si in strainatate (Germania, URSS, Elvetia, China). Tot in aceasta perioada inregistreaza primul sau disc la Electrecord, pe care se afla renumitele piese ”Doina de Jale” si ”Doina ca de la Visina”, iar in 1968 este editat cel de-al doilea disc al sau.
Pleaca, prin demisie, de la Ansamblul ”Ciocarlia”, in 1969, iar in anul urmator formeaza un taraf concertistic, alaturi de care inregistreaza un succes extraordinar pe scenele teatrelor pariziene. In 1971 a entuziasmat publicul francez cu cele 45 de recitaluri sustinute pe scena teatrului ”Vieux ”, cantand pentru prima oara la cele patru naiuri — soprano, alto, tenor, bas—, create de el inca din 1968.
Prin noile sale instrumente si prin inceperea introducerii acestora in toate stilurile si genurile muzicale, Gheorghe Zamfir a revolutionat sunetul la scara universala. Muzicianul aduce schimbari inovatoare naiului traditional romanesc de 20 de tuburi, inlocuindu-l cu noi variante continand succesiv 22, 25, 28 si 30 de tuburi, pentru largirea domeniului tonal, astfel: naiul alto (22 de tuburi), tenor (25 de tuburi), bas (28 de tuburi) si naiul contrabas (30 de tuburi — aparut in 1972). In 1972 a ”inventat” stilul nai-orga, prin care a introdus noi repertorii si a largit considerabil paleta de expresii de interpretare a naiului. In 2003 a confectionat naiul numit Gigantul, avand 42 de tuburi, 1,35 m inaltime si 1,2 m latime.
Devine cunoscut si foarte apreciat in toate tarile lumii, din Statele Unite ale Americii si Canada pana in Australia, Japonia si Africa de Sud, Israel, Orientul Apropiat si Extremul Orient, concertele cu taraful sau reusind performanta continua a unor sali arhipline.
Compozitiile sale dedicate naiului, in numar de peste 400, acopera mai multe stiluri muzicale: folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental si simfonic. Repertoriul sau interpretativ este unul dintre cele mai variate, cuprinde piese de mare virtuozitate si valoare ale muzicii clasice universale, dar si alt gen de muzica, rezultata prin prelucrarea originala a unor piese cunoscute ale artistilor de muzica pop John Lennon, Paul McCartney, Billy Joel sau Elton John.
Printre compozitiile sale simfonice se afla ”Misa pentru Pace” pentru nai, cor, orga si orchestra, inregistrata la Bucuresti cu Orchestra Radio si Corul Madrigal (1974), ”Rapsodia primaverii”, ”Concert pentru nai nr. 1”, ”Simfonia Lirica”, concerte pentru nai si orchestra, ”Cvintetul Plopilor”, pentru nai si cvartet de coarde, alaturi de cele care reflecta traditiile muzical-populare romanesti.
Este solicitat pentru inregistrarea muzicii filmului ”Marele blond cu pantof negru” a producatorului francez Ives Robert, ”Picnic at Hanging Rock” in Australia, ”Once upon a time in America”, ”Karate Kid” la Hollywood, si in Italia de catre compania Paramount, in 1975, pentru filmul ”Brancusi si manastirile din Moldova”, in 1978 compune muzica filmului ”Blestemul pamantului si blestemul iubirii” sub regia lui Mircea Muresan dupa romanul ”Ion” de Liviu Rebreanu la care obtine premiul I pentru compozitie, in 1996 inregistreaza muzica filmului macedonean ”Lacul” si, in 2004, interpretarea melodiei ”Pastorul Singuratic” este folosita de regizorul Tarantino in filmul ”Kill Bill”. Toate aceste filme au avut un imens succes mondial.
Albumele inregistrate de-a lungul carierei s-au vandut in peste 120 de milioane de exemplare in intreaga lume, ceea ce i-a adus zeci de discuri de aur si de platina pentru recorduri de vanzare in SUA, Canada, Australia, Noua Zeelanda. In cei peste 50 de ani de activitate a obtinut 120 de discuri de aur si de platina.
Gheorghe Zamfir, cel care a ramas timp de noua saptamani in ”Top Ten” din Marea Britanie (in 1976), este medaliat cu aur al Asociatiei de Muzica de Divertisment din Franta si Mare Ofiter al Frantei. Este detinatorul Titlului de Merit Artistic al Frantei, Cavaler al Belgiei, medaliat cu aur de ducesa de Luxemburg si Diplomat de Onoare al Universitatii Sorbona. Este membru al Societatii Compozitorilor din Franta din 1972. A primit de doua ori medalia de aur a Asociatiei din cadrul Academiei ”Arta-Stiinte si Litere” a Frantei, de doua ori premiul Academiei ”Charles Gros”, premiile ”Titera de aur” in Franta si ”Sagetatorul de Aur” in Italia, discuri de aur in Elvetia si Germania.
Intre anii 1988 si 1990 a fost primit de trei ori la Vatican, primind medalia Vaticanului si de doua ori diploma Universitatii ”Don Bosco” din Roma.
Dupa 1990 revine din exil si isi continua concertele si turnee in Franta, Elvetia si mai ales Turcia, unde este declarat cel mai popular compozitor si artist al secolului XX. In Romania se implica pentru scurte momente in viata politica.
A publicat ”Dincolo de sunet” (versuri, editie bilingva, romano-franceza, 1979), ”Drum de spini si de glorii” (versuri, 1981), ”Binecuvantare si blestem” (autobiografie, 2000) si ”In inima intristata a barocului” (versuri, 2002).
Artistul se exprima si in pictura, avand la activ, cateva expozitii de pictura in tara si in strainatate. Cea mai recenta a fost organizata, in perioada iunie-august 2009, la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, ”Doi pictori, doua epoci, doua gandiri, doua simtiri, doi romani. Gheorghe Zamfir si Petru Beca”, cuprinzand lucrari ale lui Gheorghe Zamfir si ale lui Petru Beca, pictor si scriitor din Alba Iulia.
Gheorghe Zamfir a contribuit la crearea primei catedre de nai din Europa, la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, fiind profesor asociat la clasa de nai (2001-2005). Preda cursuri de nai la Universitatea Valahia din Targoviste si la Universitatea ”Constantin Brancusi” din Targu—Jiu. Sustine concerte la pupitrul Orchestrei Nationale de Folclor, reinfiintata in luna decembrie 2006.
In ianuarie 2006, Gheorghe Zamfir, sustine in Canada, un turneu de concerte cu Athenaeum String Quintet, in program fiind inclusa si o premiera mondiala ”Anotimpurile de Antonio Vivaldi pentru nai si quintet de coarde” in aranjamentul muzicianului Lucian Moraru.
Primeste, in septembrie 2008, titlul de cetatean de onoare al municipiului Targoviste, iar in 2009, Premiul International Omnia pentru intreaga opera muzicala, in cadrul premiilor anuale ale Academiei Internationale ”Mihai Eminescu”. Se numara, alaturi de alte personalitati, printre laureatii celei de-a 13-a editii a premiilor Oscar Romanesc, decernate in cadrul unei festivitati desfasurate la Opera Nationala Bucuresti (ONB), in octombrie 2010.
In mai 2012, maestrul sustine un concert emotionant intitulat ”Rapsodia Primaverii”, eveniment ce se concretizeaza intr-un amplu turneu national. Printre piesele cantate alaturi de orchestra Gheorghe Zamfir se numara ”Pastorul singuratic”, ”Ciocarlia”, ”Cantec de suflet”, ”Doina de jale”, ”El condor pasa”, ”My heart will go on”, ”Memory” sau ”Einsamer Hirte”.
Uniunea Muzicienilor Interpreti din Romania, in parteneriat cu Asociatia de Tineret Ecou si Centrul de Cultura Arcus, organizeaza intre 21-25 aprilie 2013, prima editie a Festivalului Naiului ”Gheorghe Zamfir”, care se desfasoara la Sfantu Gheorghe, Arcus si Brasov.
Maestrul Gheorghe Zamfir este decorat, in mai 2013, cu Ordinul Republicii, distinctie suprema conferita de presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, in semn de inalta apreciere a meritelor deosebite in dezvoltarea artei muzicale, pentru contributia substantiala la promovarea valorilor culturale nationale.
Sursa: Agerpres