Vezi VIDEO
Inchiderea tuturor centrelor de plasament de tip vechi din Maramures a fost marcata printr-o gala care a avut loc aseara, 14 decembrie, in Baia Mare. Printre personalitatile invitate la evenimentul organizat de Hope & Homes for Children Romania” s-a aflat si Printesa Marina Sturdza, presedintele onorific al fundatiei a carei implicare in atingerea acestui obiectiv in judet a avut un rol important inca de la inceput.
Gala HHC Romania a fost un moment de sarbatoare pentru persoanele care lucreaza la fundatie, partenerii lor in proiectele intreprinse si pentru cei aproximativ 90 de copii din case de tip familial si asistenta maternala prezenti la eveniment, dar si unul de bilant. Reprezentatii “Hope & Homes for Children Romania” au dorit sa faca cunoscute atat realizarile din ultimii 10 ani in protectia copilului, cat si problemele actuale si solutiile propuse.
“Am venit cu un gand numai de sarbatoare si felicitari pentru acest oras si acest judet fiindca au fost liderii acestei tari. Maramuresul este primul si singurul judet care nu mai are nicio institutie mamut pentru copii, care a eliberat toti copiii din acest sistem anticvat. Eu vin pentru ca am fost prezenta acum 14 ani, cand am scos primii copii din aceste institutii. Am regasit poze din acel moment si felicit acest judet pentru demnitatea cu care ocroteste copiii nostri. Copiii astia sunt viitorul nostru, de aceea e important felul in care ne ocupam de ei pentru ca asa va arata Romania peste 5, 10 sau 20 de ani”, a spus printesa Marina Sturdza, presedinte onorific Hope and Homes for Children UK.
Acum ca in Maramures nu mai exista orfelinate, un alt obiectiv pe care HHC Romania si-a propus sa-l atinga vizeaza adoptiile, care sunt inca o problema la nivel national.
“Adoptia e o situatia problematica oriunde nu doar aici, din pacate si e o problema care tine in primul rand de lege si de felul in care e structurata legea la ora actuala, mai degraba decat de felul in care se face in Maramures in comparativ cu alte judete. Partea buna e ca sunt mai bine de 2000 de oameni care doresc sa adopte in Romania. Acuma trebuie sa vedem cum anume vom reusi sa facem un sistem in care adoptia sa poata sa fie facuta mai simplu si acesti copii care inca se afla in sistem- vorbim de vreo 8000 de copii doar in institutii, vorbim in total de vreo 63.000 de copii in sistemul de protectie a copilului in Romania la ora actuala- sa ajunga, cat mai multi dintre ei sa poata sa fie adoptati”, a declarat Stefan Darabus, director national HHC Romania.
Conducerea HHC Romania a mai aratat ca isi doreste ca proiectul sa se materializeze si in celelalte judet din tara pentru ca in 2020 toate institutiile vechi sa fie inchise iar in locul lor sa fie un sistem bazat pe familie.
Sursa: Diana Grad