![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Trofeul Festivalului Coral International Liviu Borlan merge in acest an la Iasi. Juriul, format din reprezentanti ai unor prestigioase scoli de muzica din Bucuresti, Cluj, Bratislava, Chisinau si Baia Mare, a decis sa acorde locul intai si trofeul festivalului corului Cantores Amicitiae din Iasi, dirijor Nicolae Gisca. Editia din acest an s-a dovedit a fi una de exceptie, care a „surclasat” evenimentul de anul trecut.
Timp de doua zile, in Baia Mare a avut loc un adevarat regal de muzica corala. Opt coruri din tara, dar si din Ungaria, Letonia si Slovenia si-au dovedit maiestria in arta interpretarii corale in cadrul celei de-a patra editii a Festivalului-Concurs Coral International Liviu Borlan din Baia Mare. Juriul festivalului a fost unul de valoare, fiind format din specialisti in muzica de la universitati de arta muzicala din Bratislava, Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Budapesta, Chisinau, dar si din Baia Mare.
Presedintele juriului, Voicu Enachescu, presedinte al Asociatiei Nationale Corale din Romania, considera ca festivalul de muzica corala din Baia Mare este unul dintre evenimentele exceptionale din domeniu.
„Aceasta manifestare este un eveniment deosebit in arta corala romaneasca. Festivalul din Baia Mare, Liviu Borlan, si-a capatat in cei patru ani de existenta o notorietate deosebita, in primul rand datorita organizatorilor care se implica exemplar in munca aceasta cumplit de grea, de organizare, dar si datorita formatiilor participante care de la an la an se prezinta din ce in ce mai bine. Eu unul o sa incerc sa convoc vicepresedintii Asociatiei Nationale Corale si sa le dau ca exemplu acest festival din Baia Mare”, a declarat presedintele juriului, Voicu Enachescu.
Organizatorii au fost si ei incantati de faptul ca grupurile corale din acest an au fost la un nivel inalt de pregatire, iar festivalul a fost unul de calitate.
„Nu cred ca mai e loc de cuvinte. Au fost doua zile de muzica, muzica de extraordinara calitate. Cele opt coruri s-au intrecut pe ele. Nivelul muzical a crescut an de an. Anul trecut nu ne-am asteptat la un asemenea nivel, acum a fost surclasat. Conform normelor internationale, peste 9,50 se da diploma Gold 3, am avut patru diplome Gold, o singura diploma Silver. E nivel foarte ridicat. A fost un regal si poate cel mai bun festival coral din Romania”, a afirmat directorul executiv al Aociatiei Prietenii Armoniei, Alexandru Nicolici.
Locul intai si trofeul festivalului au fost castigate in acest an de corul Cantores Amicitiae din Iasi, dirijor Nicolae Gisca. Pe locurile urmatoare s-au clasat doua coruri din Ungaria. Celelalte coruri au fost recompensate cu premii speciale.
Premiile festivalului
Premiul Prieteniei si Premiul Asociatiei Credu Art – Corul Vivace, Mezőtúr, Ungaria, dirijor Magdolna Csizi
Premiul Asociatiei Credu Art – Corul Vivave pentru interpretarea piesei La altarul credintei strabune
Premiul de popularitate – Corul Tempus, Baldone, Letonia, dirijor Baiba Urka
Premiul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Traditiilor Maramures – Corul Voces, Oradea, dirijor Arnold Schneider
Premiul Mass-media si Premiul Rotary pentru voluntariat in arta – Corul Odmev, Kamnik, Slovenia, dirijor Ana Smrtnik
Premiul Camerei de Comert si Industrie Maramures – Corul Vox Caelestis, Budapesta, Ungaria, dirijor Valeria Szebelledi
Locul III – Madrigalkorus, Szekszárd, Ungaria, dirijor Valer Jobbagy
Locul II – Corul Erkel Ferenc, Budapesta, Ungaria, dirijor Zsofia Cseri
Locul I – Corul Cantores Amicitiae, Iasi, dirijor Nicolae Gisca
Trofeul Liviu Borlan – Corul Cantores Amicitiae, Iasi, dirijor Nicolae Gisca
Sursa: Camelia Tocaci