Vezi VIDEO
Taraful din Soporu de Campie (Cluj) a castigat a doua editie a Festivalului de Tarafuri Traditionale, organizat de Scoala Populara de Arta „Liviu Borlan” si Consiliul Judetean Maramures. La festivalul-concurs au participat opt tarafuri din intrega tara, care au readus in atentia publicului frumusetea cantecului si dansului popular.
Chiar daca au avut ingrata misiune de a departaja cele opt grupuri instrumentale inscrise in concurs, membrii juriului s-au declarat incantati de experienta traita in Maramures si au apreciat initiativa organizatorilor, de a duce mai departe traditia stramoseasca.
„M-am bucurat cand am auzit ca aici, la Baia Mare, s-a propus organizarea unui festival de tarafuri traditionale. Din mai multe motive m-am bucurat pentru ca, din pacate, tarafurile traditionale sunt din ce in ce mai putine. Pentru ca tarafurile traditionale nu isi mai au locul, nemaiexistand hora satului. Desfiintandu-se hora satului si mergand spre alte forme de distractie, aceste tarafuri raman fara obiectul muncii. Mai canta la nunti, pe nu stiu unde… Dar taraful traditional fara dansatori nu spune aproape nimic”, a declarat Gelu Furdui, presedintele juriului.
Locul 2 la acest festival a fost ocupat de Contralaii Codrului, din Satu Mare, in timp ce pe pozitia a treia s-a situat Taraful Gorjului, din Targu Jiu. Juriul a acordat si doua mentiuni, tarafurilor Ceterasii de pe Tisa (Sighetu Marmatiei) si Paunita (Sangeorz Bai), dar si un premiu special, pentru taraful Dantausii Codrului, din Bicaz.
„Ne bucuram extrem de mult ca sunt oameni care percep ceea ce noi dorim sa transmitem, prin munca si talentul celor care au venit la acest festival. Cu siguranta, fiind deja a doua editie, calitatea grupurilor prezente a fost mult mai mare. Speram, de la an la an, cei care vor veni la festivalul nostru sa fie din ce in ce mai buni”, a declarat Dan Daniel, directorul festivalului.
Organizatorii evenimentului se gandesc deja la editia de anul viitor, atunci cand isi propun sa aduca in Baia Mare reprezentanti din cat mai multe regiuni folclorice ale tarii.
Sursa: Tania Purcaru