Următoarea ediţie a galei de decernare a premiilor Oscar a fost amânată cu două luni din cauza pandemiei de COVID-19 şi a fost programată pe 25 aprilie de Academia de film americană (AMPAS), instituţia care atribuie aceste recompense prestigioase, informează AFP.
Iniţial, cea de-a 93-a ediţie a galei Oscar trebuia să aibă loc pe 28 februarie, însă criza sanitară declanşată de noul coronavirus a determinat închiderea cinematografelor şi a bulversat calendarul producţiilor hollywoodiene.
AMPAS a decis în acest context să extindă luni perioada de lansare a filmelor eligibile la Oscar, modificând termenul limită de la 31 decembrie 2020 la 28 februarie 2021. Academia de film americană speră astfel „să ofere cineaştilor flexibilitatea necesară pentru a-şi termina şi a-şi lansa filmele fără să fie penalizaţi”, au precizat reprezentanţii instituţiei într-un comunicat.
AMPAS şi-a relaxat deja recent regulamentul pentru a permite în mod excepţional unor producţii cinematografice lansate direct pe platforme video la cerere să concureze la premiile Oscar.
Cele mai multe dintre cinematografele americane rămân închise şi numeroase filmări au fost stopate în Los Angeles şi în alte zone ale lumii din cauza temerilor legate de o eventuală reizbucnire a epidemiei de COVID-19.
Această amânare acordată de Academia de film americană va permite unor producţii să fie finalizate la timp pentru a concura anul viitor la Oscaruri.
Decizia anunţată luni alimentează totodată speranţele că viitoarea gală Oscar va putea să se desfăşoare în formatul ei obişnuit, cu multe vedete prezente la eveniment, fără să se transforme într-o ceremonie „virtuală” de înmânare a acestor premii, care ar fi mult mai puţin strălucitoare.
„Evoluăm pe un teren necunoscut în acest an şi vom continua să colaborăm cu partenerii noştri din AMPAS pentru a garanta că spectacolul de anul viitor va fi unul sigur”, a declarat la rândul ei Karey Burke, preşedintele postului ABC, care transmite această gală-far de la Hollywood.
Amânarea anunţată luni răspunde mai ales îngrijorărilor exprimate de numeroşi profesionişti din cinematografie, care consideră că filmele lansate în 2020 ar fi prea puţine pentru a permite realizarea unei selecţii solide.
Luther King şi Reagan
Gala Oscar a mai fost amânată în trecut, aşa cum s-a întâmplat în 1938 după inundaţiile din Los Angeles, în 1968 după asasinarea lui Martin Luther King şi în 1981 după tentativa de asasinare a preşedintelui Ronald Reagan. Însă niciodată această ceremonie nu a fost decalată cu mai mult de o săptămână.
Ceremonia Oscarurilor reprezintă apoteoza sezonului premiilor cinematografice hollywoodiene, care debutează de cele mai multe ori în luna ianuarie, odată cu atribuirea Globurilor de Aur.
La scurt timp după anunţul făcut luni de AMPAS, organizatorii galei BAFTA – premiile cinematografiei britanice, decernate în general cu puţin timp înainte de Oscaruri – au decis la rândul lor să amâne ceremonia de anul viitor pentru data de 11 aprilie.
Această schimbare „ţine cont de impactul pandemiei şi permite o perioadă de eligibilitate extinsă”, au explicat organizatorii galei BAFTA într-un comunicat.
Inaugurarea Muzeului Oscar, deja amânată în mai multe rânduri şi a cărui construcţie este pe cale de a fi finalizată în Los Angeles, a fost la rândul ei amânată de către AMPAS. Noul muzeu, ce ar fi trebuit să fie prezentat pentru public în data de 14 decembrie, îşi va deschide în cele din urmă porţile pentru vizitatori pe 30 aprilie 2021, la câteva zile după cea de-a 93-a ediţie a galei premiilor Oscar.
Gala de decernare a Emmy Awards, echivalentul Oscarurilor din industria de televiziune americană, a rămas programată pentru luna septembrie, însă în această perioadă au loc o serie de discuţii despre formatul în care se va desfăşura această ceremonie.
Organizatorii au anunţat luni că premiile Emmy tehnice, decernate de obicei în săptămâna care precede ceremonia principală, vor fi atribuite în acest an în cadrul unui „eveniment virtual”. AGERPRES