Rețeta de găluște cu prune este o adevărată nostalgie în farfurie. Este desertul tradițional cu care nu poți da greș, indiferent dacă ai la masă adulți sau copii. În această variantă, aluatul este foarte lipicios și mai greu de manevrat dar așa pruna rămâne în gălușcă când muști.
Ingrediente
– 250 grame făină
– 600-700 grame cartofi
– 50 grame unt
– 150 grame pesmet
– 100 grame zahăr
– o linguriță scorțișoară
– esență de vanilie
– nucșoară
– 2 ouă
– ulei
– coajă rasă de lămâie sau limetă
– prune
Mod de preparare
Pentru a face cele mai bune găluște cu prune, începem cu cartofii. Se fierb cartofii în coajă și apoi se răcesc și se decojesc. Se dau pe răzătoarea mare sau se pasează la robot.
Se pune în tigaie 50 grame unt și când s-a topit se pune 150 grame pesmet, 100 grame zahăr, o linguriță de scorțișoară și esență de vanilie. Dacă ai, poți adăuga și puțină nucșoară.
Se lasă pe foc mic timp de 15 minute, amestecând din când în când.
Între timp, se pune apa la fiert în oală foarte mare. Dacă vă plac mai dulci găluștele puneți zahăr 3-4 linguri.
Într-un castron mare se pun cartofii dați pe răzătoare împreună cu 2 ouă, o lingură mare ulei, scorțișoară, coaja rasă de la o limetă și se amestecă ușor. Se adaugă făina, treptat. Dacă vi se pare că aluatul este lipicios, nu vă speriați, așa trebuie.
Prunele se taie pe jumătăți și se presară cu puțin zahăr brun.
Acum suntem gata să modelăm găluștile.
Se ia o prună și se acoperă complet cu aluat, formându-se o bilă. Când am terminat tot aluatul, le punem la fiert. Se fierb în oală cu capac, nu prea multe deodată, pentru că trebuie să aibă loc. Durează cam 10-15 minute.
Când sunt gata, faimoasele găluște cu prune se ridică singure la suprafață. Se scurg puțin și se tăvălesc prin tigaia cu pesmetul auriu.
Garantat, o să fie dragoste la prima vedere.