Aflat pentru a doua oara in decurs de o luna la Targu Lapus, Vasile Blaga, presedinte in exercitiu al PDL, sustine ca formatiunea pe care vrea sa o conduca si dupa Conventia Nationala din 23 martie va ajunge din nou la guvernare. Ca orice politician care „se respecta”, Blaga nu le-a spus democrat-liberalilor maramureseni prezenti in sala cam cand se va produce minunea anuntata cu vocea lui greoaie si sacadata. Apoi i-a bagat de tot in ceata atunci cand a marturisit ca se roaga in „permanenta la Dumnezeu sa tina USL unit, sa plateasca pentru toate promisiunile neonorate, sa plateasca pausal”.
Motiunea lui Blaga, intitulata „Romania Dreapta”, n-a starnit prea mult entuziasm in randul participantilor, poate si pentru faptul ca aceleasi figuri i-au pupat mana si i-au declarat dragoste eterna doar cu doua saptamani in urma Elenei Udrea, contracandidata fostului vames. E drept ca si Monica Macovei a fost prin zona in ziua precedenta, dar ea n-a primit nici flori, nici pupaturi si nici declaratii amoroase, din motive pe care nu le intelegem. De aici putem trage concluzia ca batalia pentru sefia PDL se va da doar intre Blaga si Udrea.
Reformista Monica Macovei va putea observa de pe margine neregulile, dupa care normal ar fi sa intocmeasca un raport amanuntit catre popularii europeni in care sa prezinte fraudele majore comise in timpul alegerilor si care au dus la esecul ei. Astfel vor fi constituite motivele intemeiate ca „reformistii” din jurul ei sa se rupa de PDL si sa se alature „tinerelor vesnice sperante”, Mihai Razvan Ungureanu ori Mihail Neamtu Usturoi. Sunt toate sansele ca dupa Conventia portocaliilor opozitia sa fie mai faramitata si mai dezorientata ca in prezent. Din aceasta perspectiva, Blaga se roaga fara rost la Dumnezeu. Marele Creator nu are niciun motiv sa intervina pentru pastrarea unitatii USL, din moment ce pe aceasta nu o paste nicio primejdie din partea opozitiei.
Cuvantatorul Blaga le-a mai spus democratilor maramureseni ca Romania „a castigat batalia cu criza in urma masurilor de austeritate luate de guvernul PDL, insa cel care se impauneaza cu rezultatele este actualul premier Victor Ponta”. Poate ca Blaga a vorbit despre criza de idei din capul domniei sale, pentru ca pe cea economico-financiara n-au reusit sa o invinga nici ei si nici Ponta, din moment ce o simtim cum ne macina existenta in fiecare zi.
In fine, printre cateva gafaieli, buldogul a gasit ragaz sa raspunda atacurilor venite din partea lui Emil Boc, cel devenit oarecum surprinzator un mare sustinator al Elenei Udrea. Blaga a spus ca, „daca PDL va mai ajunge la guvernare (o formulare mult mai aproape de realitate n.a.), presedintele partidului trebuie sa ramana la Modrogan, iar functia de premier sa revina unei alte persoane, pentru ca, in timpul guvernarii Boc, pacatul este ca nu partidul a condus guvernul, ci guvernul a condus partidul”.
Dupa ce am vazut cum stau lucrurile in PDL si, mai ales, ne imaginam ce va fi dupa Conventie, concluzia este una destul de trista. Sperantele ca in jurul PDL se se incropeasca o opozitie mai de Doamne ajuta sunt aproape minine. Fara o opozitie puternica, USL va continua sa guverneze dupa bunul plac, facand greseli din ce in ce mai mari, unele intentionate, altele din nepricepere. Anul 2013 se anunta a fi plin de evenimente majore in viata romanilor: revizuirea Constitutiei, regionalizarea, reforma in Sanatate si multe altele. Pentru a iesi cu bine din aceste incercari, Puterea are nevoie de Opozitie. Altfel, ce se va decide in 2013 va trebui modificat in anii urmatori. Si, uite asa, vom continua sa orbecaim prin catacombele tranzitiei fara sa vedem celebra luminita calauzitoare, daca nu cumva intre timp s-a stins.
Sursa: Grigore Ciascai