La recenta sa vizita in Baia Mare, comisarul general al Garzii Nationale de Mediu a afirmat ca se pregatesc “noi surprize” conducerii de la Romplumb pentru ca a continuat sa incalce dispozitia data la inceputul anului de a depozita zgura in perimetre neautorizate din punct de vedere al protectiei mediului.
“Daca v-as spune ce se pregateste nu ar mai fi vorba de surprize. Pot sa spun ca vom urma toate parghiile legale ca sa rezolvam problema de la Romplumb. Cat despre discutii cu ei… Ce sa discut? S-a terminat! Nu mai am ce sa le spun din moment ce am ajuns in situatia sa facem sesizare penala impotriva lor”, a afirmat acesta.
Problema uzinei baimarene a fost discutata de Silvian Ionescu si in cadrul intrunirii avute la Sinaia impreuna cu reprezentantii Agentiei Nationale de Mediu, condusa de maramureseanul Ioan Gherhes. El a reprosat in fata acestuia ca s-a permis societatii sa functioneze timp de 17 ani fara nicio autorizatie de mediu.
Uzina din Ferneziu a poluat dintr-o lacuna legislativa
Presedintele Ioan Gherhes a precizat, pentru eMaramures.ro, ca subiectul Romplumb nu a creat tensiuni intre cele doua institutii cum s-a vehiculat, dar a recunoscut ca a discutat intens pe marginea acestei teme cu Silvian Ionescu. El a explicat faptul ca societatea a functionat atata vreme fara documente de mediu printr-o scapare legislativa.
“Minunea” s-a produs, dupa cum a afirmat Gherhes, pentru ca, pana acum doi ani, societatilor nu li s-a impus sa aiba autorizatie de mediu, ci doar sa aiba depusa documentatia pentru obtinerea ei. Ulterior, Romplumbul a intrat in asa-numitele proceduri de autorizare integrata care i-au dat dreptul sa functioneze fara documente pana in 30 octombrie 2007.
“Romplumb a avut in permanenta documentatia depusa la noi, dar nu a finalizat-o pentru a putea obtine documentele de mediu. Din pacate, Agentia de Mediu nu are dreptul de a sista activitatea unei firme, sistarea fiind efectul suspendarii autorizatiei. In cazul Romplumb acest lucru nu a fost posibil, uzina neavand autorizatie de mediu”, a declarat Gherhes.
Niciun cuvant despre ancheta penala
Directorul a mai afirmat ca sefii de la Romplumb au stiut inca din 2004 ca depozitul de zgura pe care uzina il folosea va fi inchis la solicitarea Uniunii Europene. Nimeni nu a facut insa nimic pentru a autoriza un nou depozit, conform normativelor europene.
Gherhes a confirmat astfel pozitia colegului sau Silvian Ionescu care sustinea ca directorii unitatilor de stat au sperat ca aderarea la UE sa intarzie si “sa mai poata intinde coarda cat vor ei”.
Deocamdata nici politia si nici procuratura, care au fost sesizate de catre Garda de Mediu legat de faptul ca Romplumb a depozitat zgura in perimetre neautorizate, nu au prezentat o pozitie oficiala in ce priveste cursul anchetei.
Uzina baimareana, care e singurul prelucrator de deseuri metalurgice cu continut de plumb are peste 450 de angajati. Pe data de 21 februarie, in cazul ei vor avea loc dezbaterile publice necesare obtinerii autorizatiei integrate de mediu.
Sursa: Larisa Tivadar