Sectia de Neurologie a Spitalului Municipal din Sighetu Marmatiei arata precum o cladire dezafectata, pregatita pentru demolare. Recenta vizita a ministrului Sanatatii, Cseke Attila, la unitatea medicala din cea de-a doua localitate ca importanta a Maramuresului nu a cuprins si aceasta sectie, cu toate ca fostul director, Vasile Bodnar, asigura ca in interior totul este impecabil. Sectia de Neurologie, care are 35 de paturi, este intr-un peisaj dezolant, in care doar cainii vagabonzi se simt in largul lor.
”In interior arata mult mai bine decat afara. Acolo, in urma cu un an si jumatate, s-a investit 1 miliard de lei vechi. S-au dat jos niste lambriuri, pentru ca sub ele era mucegai, iar in sala de baie ningea… Acum arata foarte bine, dar pentru partea exterioara nu au mai fost bani”, a explicat Bodnar starea constructiei cu pereti scorojiti, geamuri care stau sa cada si caini maidanezi pe treptele de la intrare.
Dezastrul de la Neurologie
Actualul director al Spitalului Municipal din Sighetu Marmatiei, Gheorghe Stef, confirma ca doar o parte a cladirii a fost renovatasi numai in interior. Lucrarile au fost facute in urma cu aproape doi ani. El spunce ca de atunci cealata parte nu a fost folosita deloc.
Acum, Stef spune ca unitatea spitaliceasca este in negocieri cu o firma privata care vrea sa inchirieze partea dezafectata, pentru a face o sectie de dializa. In momentul de fata, se discuta concesionarea terenului. ”Suntem in discutii avansate cu ei si se pare ca partea dezafectata a cladirii o vor lua in chirie pentru partea administrativa, primirea bolnavilor etc.”, a explicat actualul director al spitalului sighetean.
Reabilitarea spitalului s-a sistat
Cat despre spitalul sighetean, fostul director Bodnar sustine ca s-au facut investitii si s-a reabilitat cea mai mare parte, dar banii au fost insuficienti. ”Intre anii 2006 si 2008 s-au facut mai multe investitii, dar este o unitate medicala care se intinde pe sase hectare si are 18 pavilioane si 776 de paturi. In urma cu un an si ceva, la Sighet au venit 5 miliarde de lei vechi, in timp ce la Cavnic, un spital cu 120 de paturi, au venit 50 de miliarde de lei vechi”, explica Bodnar.
Fostul director a mai precizat ca in perioada 2006-2008 a reusit sa reabiliteze circa 80% din spital, cea mai mare parte a bugetului necesar acestei operatiuni venind din sponsorizari. ”De la guvern am avut bani pentru reabilitarea Sectiei de Psihiatrie barbati, dar noi am vrut sa facem ceva si pentru Sectia de Psihiatrie femei, asa ca am gasit o asociatie din Olanda care a sponsorizat montarea geamurilor termopan la acea sectie”, precizeaza Bodnar, care spera sa mai obtina ceva bani dupa recenta vizita a ministrului sanatatii, Attila Cseke.
Ministrul sanatatii analizeaza
Aflat la Sighetu Marmatiei, ministrul Attila Cseke a recunoscut ca marea problema a spitalului este ”impartirea pavilionara”. ”Este o problema pentru ca este un spital istoric cu o vechime de 101 ani, care la momentul constructiei era unul modern in ce priveste infrastructura, dar care nu mai raspunde cerintelor pe care le avem in 2010. In prezent, spitalele se construiesc monobloc, pentru a acorda pacientului posibilitatea de transfer de la o sectie la alta si a nu avea o risipa de finantare”, sustine Cseke.
Acesta recunoaste ca, atat cu spitalul din Sighet, cat si cu altele, se risipesc fonduri importante de la buget. ”E un caz evident in care se risipesc resurse financiare. Am primit niste sugestii pe aceasta problema. Macar sa incecam sa solutionam o chestiune care ar putea duce la reducerea cheltuielilor. O sa o analizam in masura posibilitatilor”, spune ministrul sanatatii, care spera sa rezolve ”pas cu pas” problemele. Timpul s-ar putea sa isi faca simtite efectele mult mai rapid insa, iar cladirile ”centenare” din curtea spitalului sa nu mai reziste multe ierni si la multi ministri.
Sursa: Angela Sabau