Vezi VIDEO
Vinul innobileaza masa de Pasti. Tocmai de aceea, specialistii in domeniu ne sfatuiesc sa alegem cu grija sortimentele care vor insoti ciorba, friptura de miel si drobul, bunatati pregatite cu atentie de gospodinele din Maramures. Fie el autohton sau international, vinul cuprinde, in aroma sa, mii de ani de istorie, fiind prezent la fiecare eveniment ce ne marcheaza viata, de la botez la nunta, de la petreceri la cine romantice.
Marinela Ardelean, maramureseanca desemnata in 2014 drept cel mai bun somelier din Romania, recomanda, pentru carnea de miel, un pahar de vin rosu, fie ca este vorba de clasica friptura la cuptor, de drobul imbogatit cu verdeturi sau de alte preparate deosebite.
“In primul rand, trebuie sa ne decidem asupra personajului principal al unei mese, vinul sau preparatul, iar apoi ne straduim sa il insotim corespunzator, pe parcursul pranzului sau al cinei. Vin acum sarbatorile de Pasti. Sa vedem ce vinuri merg cu carnea de miel. Pentru drob eu ma simt mereu incurajata sa propun o Feteasca neagra, un soi autohton romanesc, de foarte buna calitate. Asadar, pentru drobul de miel vom merge pe un pahar de vin rosu, o Feteasca neagra sau Negru de Dragasani, ca si soiuri romanesti, iar ca si sortiment international, foarte bine ar merge un Merlot”, a declarat somelierul Marinela Ardelean.
Pentru ciorba de perisoare, unul dintre cele mai apreciate preparate din zona Ardealului, specialistii in enologie recomanda un pahar de vin alb.
“Mama mea gateste deseori ciorba de perisoare pentru masa de Pasti, asadar, pentru o ciorba de perisoare recomand cu mare incredere o Cramposie, din zona Dragasani, iar ca si soi international as merge pe un cupaj intre Chardonnay si Sauvignon Blanc”, a explicat Marinela Ardelean.
Orice masa de Pasti se incheie cu traditionalele deserturi, respectiv cu pasca si cozonacul. Acestea trebuie “acompaniate” cu vinuri dulci, albe sau roze, precum Grasa de Cotnari, Tamaioasa romaneasca sau Busuioaca de Bohotin.
Sursa: Tania Purcaru