Vezi VIDEO
Un vin bun poate sa salveze o masa mediocra, dar viceversa nu este valabila. Specialistii in vinuri sustin ca atunci cand luam masa in oras nu ar trebui sa lasam alegerea vinului la latitudinea celui care ne serveste. Nu de alta, dar putem sa ne trezim cu altceva decat ne-am dori in fata si, de multe ori, pe bani grei.
„Daca este sa vorbim despre asocierea unui vin cu preparatul gastronomic zic nu intotdeauna vina este a consumatorului. Ei s-au nascut, ca noi toti de altfel, needucati, dar cei care trebuiau sa isi asume raspunderea si rolul de educatori ori n-au facut-o deloc, ori n-au facut-o cum trebuie. Prin urmare se intampla greseli frecvente si nu numai la noi, ci in toata lumea. Atunci cand clientul vine si el stie ce doreste sa manance. De cele mai multe ori clientul isi alege si mancarea in functie de pret si de denumire, nici gustul mancarii nu poate sa il aprecieze corect. Pe langa acest fapt trece destul de usor peste mancare si, la asocierea cu vinul, se intampla greseala ca nici ospatarul ca sa nu vorbim de somelier, pentru ca in Romania numarul lor este si prea mic desi valoarea lor este in continua crestere, dar nu pot sa le dea nici ei informatiile corecte desi rolul unui somelier este acela de comunicator. Deci daca le-ar comunica in termeni clari pentru client, daca clientul ar avea notiunile de baza ar sti ce inseamna acesti termeni si ar putea sa decida, ar putea sa aleaga corect”, a precizat Razvan Demian, somelier.
De cele mai multe ori cel inselat in astfel de situatii este clientul. Acesta se poate trezi cu un vin pe care de fapt nu si l-a dorit si pentru a-l putea consuma este nevoie sa-i „dreaga” gustul.
„Dar se intampla ca ospatarul le da, le recomanda un vin pe care ar dori el mai mult sa-l vanda din anumite interese si clientul incearca sa-l corecteze. Deci daca vinul mi se pare prea aspru cum sa-l mai inmoi. Stim cu totii ca responsabili de senzatia de bine sunt endorfinele si endorfinele au nevoie de dulce si atunci incearca sa mai indulceasca gustul prea aspru al taninilor inca necopti sau un rest de zahar care este prea mic in comparatie cu ce si-ar fi dorit ei de la inceput. Daca ar fi cerut de la inceput un vin demisec sau demidulce n-ar mai fi fost nevoie de cola in vin. Dar cum nu stiu sa spuna ce isi doresc, ospatarul, v-am spus, vinde ce vrea, clientul pana la urma bea ce vrea si fiecare pana la urma incearca sa corecteze produsele, vinul sau gastronomia dupa cum isi doreste. Ii aduci de multe ori clientului mancarea la masa, primul lucru pe care il face, daca este vorba despre o ciorbita sa zicem, pune otet si sare si piper, fara sa guste. Daca vorbim despre preparatul de baza, la fel, piper si sare fara sa guste. La fel si vinul: vinul rosu si o cola va rog si atunci se intampla nenorocirea”, a mai spus somelierul.
Ca reguli de baza, insa, somelierii spun ca ar trebui respectate regulile generale: respectiv vin alb la peste si carne alba in general, vin rosu la carne rosie, iar cele fructate, la deserturi. Totul insa tine de gustul fiecaruia, pentru ca, nu-i asa, clientul este stapanul.
Sursa: Ana Pop