Guvernul de la Kiev a avertizat marti, 25 martie, ca va refuza sa plateasca gazele naturale importate din Rusia la noul pret mai ridicat cerut de aceasta din urma, cu riscul de a declansa astfel o noua criza a gazelor in relatiile cu Moscova, transmite AFP.
In prezent, cele doua tari negociaza pretul gazelor aplicabil de la 1 aprilie. Dar guvernul de la Moscova a anuntat vineri ca va suprima discountul de 100 de dolari pentru fiecare 1.000 de metri cubi de gaze naturale importate, acordat Ucrainei in schimbul dreptului ca Flota rusa a Marii Negre sa foloseasca baza navala de la Sevastopol, intrucat dupa anexarea Crimeii aceasta baza se afla, conform Moscovei, pe teritoriul rus. Dupa inlaturarea presedintelui Viktor Ianukovici, Moscova a anulat si un alt discount la pretul gazelor acordat anterior Kievului ca recompensa pentru refuzul de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeana.
Dupa eliminarea acestor doua facilitati, pretul gazelor naturale importate de Ucraina din Rusia ar urma sa creasca de la circa 280 de dolari la 480 de dolari pentru mia de metri cubi.
„Vom plati numai 387 de dolari pentru mia de metri cubi. Daca vor stabili alt pret, noi vom plati tot 387 de dolari. Nu au decat sa ne dea in judecata”, a declarat ministrul ucrainean al energiei, Iuri Prodan. Dar deocamdata nu s-a luat nicio decizie oficiala, a precizat el.
La inceputul acestui an societatea rusa Gazprom a amenintat ca va suspenda livrarile de gaze catre Ucraina daca aceasta nu-i va plati datoriile acumulate.
Negocierile ruso-ucrainene pe acest subiect intereseaza in mod deosebit si UE, intrucat prin reteaua de gazoducte a Ucrainei tranziteaza circa 80% din exporturile de gaze rusesti catre Europa. in anii 2006 si 2009, ca urmare a divergentelor cu Moscova, Kievul a decis sa sisteze transportul gazelor rusesti catre tarile europene, care au fost astfel serios afectate. Aceasta situatie a determinat Rusia sa studieze construirea de noi gazoducte, care sa ocoleasca Ucraina.
Si UE si-a manifestat in urma acelor crize intentia de a cauta alternative pentru aprovizionarea cu gaze, care sa nu provina din Rusia si sa nu tranziteze teritoriul acesteia. insa in afara sprijinului pentru proiectul conductei Trans Adriatic Pipeline, prin care se vor importa gaze din Azerbaidjan, nicio alta initiativa concreta nu a fost prezentata pana in prezent.
Dar UE a constatat in ultimele zile ca dependenta ei fata de gazele rusesti face extrem de dificila instituirea de sanctiuni impotriva Rusiei, ca represalii pentru anexarea Crimeii, context in care dezbaterea despre gasirea unor surse alternative de aprovizionare cu gaze revine in actualitate.
Sursa: Agerpres