Vezi VIDEO
Autoritatile maramuresene nu au o situatie prea clara in ce priveste efectele crizei gazului la nivelul judetului, dar mai ales in Baia Mare, sau nu vor sa panicheze populatia, transmitand semnale alarmante catre aceasta. Ministrul economiei, Adriean Videanu, a decis insa, dupa inchiderea statiei de la Mediesu Aurit, sa declare situatie de urgenta la nivelul Romaniei ca urmare a sistarii complete a importurilor rusesti de gaze.
Ministerul Economiei a transmis, printr-un comunicat de presa, ca dupa inchiderea completa a robinetelor ”una dintre deciziile adoptate a fost declararea situatiei de urgenta, in conformitate cu prevederile Legii 346/2007, astfel incat Transgaz sa poata sa gestioneze operativ mentinerea in stare de siguranta a sistemului national de transport si aprovizionarea cu gaze, in ordinea prioritatilor stabilite”.
In Baia Mare, reducerea presiunii la gaze ar putea provoca mari probleme pentru ca intreg orasul risca sa ramana fara incalzire si apa calda. Circa 90 de unitati de invatamant, numeroase institutii publice, dar si majoritatea baimarenilor risca sa devina victime colaterale ale razboiului dintre Rusia si Ucraina. De azi, 7 ianuarie, Baia Mare a ajuns la capatul magistralei de gaz, care este transportat dinspre centrul tarii inspre statia Mediesu Aurit si nu invers, cum s-a intamplat pana ieri.
Deocamdata, nu s-au resimit efecte sau cel putin acestea nu au creat probleme vizibile, insa baimarenii se gandesc ca ar putea sa ramana fara gaz si, implicit, fara incalzire si apa calda. Situatia este mai speciala in Baia Mare, pentru ca in aproape toate apartamentele sunt montate centrale termice pe gaz. Oamenii habar nu au cu ce s-ar putea incalzi, mai ales ca folosirea resourilor electrice concomitent de catre toata populatia municipiului ar putea sa duca la suprasolicitarea retelei, iar posturile de transformare sunt atat de vechi incat se defecteaza si fara sa fie un consum prea mare.
Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Mircea Man, a spus ca populatia nu are motive de ingrijorare. El a spus ca situatia este sub supravegherea autoritatilor, care vor interveni in cazul in care se va constata ca presiunea incepe sa scada. Seful CJ a aratat cu degestul spre Rusia, acuzandu-o ca in acest moment face un santaj politic la adresa UE.
”Nu vor fi probleme de presiune. Neavand consumatori industriali mari in acest moment in Baia Mare, nu sunt probleme pentru populatie. Masurile pe care guvernul sunt foarte clare: de protectie a populatiei, spitalelor si scolilor”, a declarat Mircea Man. El a adugat ca dupa deschiderea statiei de la Mediesu Aurit presiunea pe retea in Baia Mare era de aproximativ 30 de atmosfere, iar pentru a face o comparatie, el a aratat ca o situatie grava ar fi sa se ajunga la 2-3 atmosfere, cum a fost in muncipiu pe timpul cat a fost el director la Distrigaz Baia Mare.
Baimarenii isi mai aduc aminte de vremurile in care orasul depindea de incalzirea furnizata in sistem centralizat. Ei au precizat ca nu au constat pana acum lipsa presiunii, dar se gandesc ca daca rusii nu vor ceda s-ar putea sa aiba de suferit fara nicio vina.
”Noi suntem dependenti de gaz, am indepartat toate celelalte surse si doar pe gaz ne putem incalzi. Nu stiu ce vom face daca va scadea presiunea, ne vom incalzi la curent, cu radioatoare sau vom merge la tara, la sobele pe lemn sau pur si simplu vom folosi doua plapume”, a spus un locatar din Baia Mare. O vecina a acestuia a spus ca ar fi prea scump sa treaca la incalzirea pe curent. ”Nu avem solutii decat pe curent dar asta costa foarte mult”, a spus alarmata femeia.
La nivelul judetului Maramures s-a instituit un comitet de urgenta, iar toate sesizarile oamenilor cu privire la o eventuala scadere a presiunii vor fi preluate acolo si trimise spre rezolvare firmei distribuitoare, E.ON, careia i se vor cere rapoarte cu privire la toate problemele aparute in furnizarea gazului catre populatie.
CITESTE SI:
Sursa: Meda Muntean, Vasile Dale